Στον γυναικολόγο για πρώτη φορά – Πότε πρέπει μία έφηβη να επισκεφτεί τον γυναικολόγο για πρώτη φορά;

Η ηλικία των 13-15 ετών είναι η ιδανική χρονική περίοδος ενός κοριτσιού για την πρώτη της επίσκεψη στον γυναικολόγο ανεξάρτητα από τον εάν έχει γίνει η έναρξη της σεξουαλικής της ζωής. Ωστόσο πρέπει να γίνει απαραιτήτως μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από την ηλικία που έγινε αυτή.
Ποια ημέρα του κύκλου είναι προτιμότερο να προγραμματιστεί;
Η επίσκεψη στον γυναικολόγο πραγματοποιείται ιδανικά στο πρώτο μισό του εμμηνορρυσιακού της κύκλου, λίγες μέρες μετά τη λήξη της περιόδου. Σε αυτή τη φάση του κύκλου, η απεικόνιση των γεννητικών οργάνων μέσω υπερήχου είναι καλύτερη.

Τι να περιμένει στην 1η επίσκεψη στον γυναικολόγο ;

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο ειδικά για τα κορίτσια που δεν έχουν σεξουαλικές επαφές μπορεί να περιλαμβάνει μόνο συζήτηση και ενημέρωση για θέματα όπως τα μέτρα αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα εμβόλια ενάντια στο HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Θα ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό σχετικά με νοσήματα που την απασχόλησαν ή θέματα που απασχόλησαν την οικογένειά της, της ατομικές συνήθειες υγιεινής, σχετικά με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως (περιόδου), τη διάρκειά της, τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσει στη διάρκεια του κύκλου της.
Η έφηβη πρέπει να θυμάται ότι ο γιατρός είναι εκεί για να της λύσει όλες τις απορίες της και να την ενημερώσει για ό,τι την απασχολεί σχετικά με το σώμα και την υγεία της.
Παράλληλα, θα ενημερωθεί για τις μελλοντικές επισκέψεις, πότε αυτές είναι απαραίτητο να γίνουν και ποιες εξετάσεις θα πραγματοποιούνται.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει πως κάποιες από τις ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται προσωπικές, όπως ερωτήσεις σχετικά με την περίοδό σας ή σεξουαλικές δραστηριότητες ωστόσο, οι πληροφορίες που μοιράζεται με το γιατρό της είναι εμπιστευτικές και τηρείται το ιατρικό απόρρητο.

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται ;

  • Λήψη ιστορικού και διακοιλιακός υπέρηχος με γεμάτη την ουριδόχο κύστη (εάν δεν έχει σεξουαλικές επαφές).
  • Λήψη ιστορικού και διακολπικός υπέρηχος εάν έχει σεξουαλικές επαφές.
  • Επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων ο όπου ο γιατρός παρατηρεί προσεκτικά τα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου, την κλειτορίδα, το έξω στόμιο της ουρήθρας, την είσοδο του κόλπου, το τριχωτό του εφηβαίου και το περίνεο μεταξύ κόλπου και πρωκτού. (Διαβάστε εδώ σχετικά με την Ανατομία του γεννητικού Συστήματος της γυναίκας)
  • Πιθανώς εάν υπάρχουν συμπτώματα σε σεξουαλικά ενεργή κοπέλα (ανώμαλη κολπική αιμόρροια, δύσοσμη κολπική έκκριση, κονδυλώματα αιδοίου ή πόνος στην επαφή) να χρειαστεί να υποβληθεί σε γυναικολογική κολπική εξέταση και λήψη καλλιεργειών κολπικού υγρού ή λήψη του τεστ Παπανικολάου συνήθως μετά τα 20.
  • Καλό θα ήταν να ξεκινήσει εάν δεν έχει κάνει ήδη και τον εμβολιασμό για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV.

 

Ποια θέματα θα πρέπει να συζητηθούν;

Εφόσον η γυναικολογική εξέταση ολοκληρωθεί, ο γυναικολόγος θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει αναλυτικά τα ευρήματα της εξέτασης και να λύσει τυχόν απορίες της.  Τέλος θα σας ενημερώσει για την επόμενη εξέταση, πότε θα γίνει και τι θα περιλαμβάνει.

Συχνές απορίες / ανησυχίες & απαντήσεις

  • Έχω άγχος για την 1η επίσκεψη στον γυναικολόγο. Είναι φυσιολογικό;
    Στην  πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος, αμηχανία  και φόβο. Ωστόσο θα διαπιστώσεις ότι είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, η οποία δεν χρειάζεται να σε αγχώνει.
  • Τι να φορέσω στον γυναικολόγο;
    Δεν υπάρχει ειδική ένδυση όμως συνδυασμοί που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να νιώσεις λιγότερο άβολα είναι ένα φόρεμα ή παντελόνι με σχετικά μακριά μπλούζα. Ωστόσο το ιατρείο παρέχει παντόφλες ή ποδονάρια και ρόμπα μιας χρήσης ή οποία επιτρέπει την άνετη μετακίνησή σου από το παραβάν στην καρέκλα εξέτασης.
  • Πρέπει να επισκεφτώ το γυναικολόγο της μαμάς μου ;
    Μία μητέρα έχει χτίσει ήδη μία σχέση εμπιστοσύνης με τον δικό της γυναικολόγο και όταν έρχεται η ώρα η κόρη της να τον επισκεφτεί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι λογικό και φυσιολογικό να συμβαίνει. Αν όμως για τον οποιονδήποτε λόγο η έφηβη κόρη σας αντιδρά σε αυτή την επιλογή σας, θα πρέπει να την ακούσετε και από κοινού να αποφασίσετε ποιον γυναικολόγο θα επισκεφτείτε.
  • Υπάρχει κάποια προετοιμασία για την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο;
    Θα πρέπει να αποφύγετε τις 2 προηγούμενες μέρες τις σεξουαλικές επαφές, την τοποθέτηση ταμπόν και τις κολπικές πλύσεις. Οι παραπάνω διαδικασίες μπορεί να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Επίσης χρειάζεται να έχετε σημειώσει την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου και τα χαρακτηριστικά της. Αν θέλετε μπορείτε να σημειώσετε όλες τις απορίες σας, για να είστε σίγουρη ότι δεν θα ξεχάσετε κάποια.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)