Ανατομία γεννητικού συστήματος

Έξω γεννητικά όργανα:
i. Το εφηβαίο ή όρος της Αφροδίτης: αποτελείται κυρίως, από λιπώδη ιστό και περιέχει σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αυξάνει σταδιακά η τρίχωσή του.

ii. H κλειτορίδα: έχει μήκος 3- 4 εκατοστά και βρίσκεται πάνω από το στόμιο της ουρήθρας. Οι νευρικές της απολήξεις διεγείρονται κατά τη σεξουαλική πράξη.

iii. Τα μεγάλα και μικρά χείλη: είναι πτυχές του δέρματος της περιοχής, που περικλείουν και προστατεύουν την είσοδο του κόλπου και το έξω στόμιο της ουρήθρας.

iv. Ο παρθενικός υμένας: είναι ένας λεπτός ινώδης ή σαρκώδης υμένας, που φράσσει το στόμιου του κόλπου αφήνοντας μία μικρή οπή για την έξοδο της έμμηνου ρύσης. Διαρειγνύεται συνήθως, με την πρώτη σεξουαλική επαφή.

v. Οι βαρθολίνειοι αδένες: είναι δύο αδένες που βρίσκονται στην κάτω και έσω πλευρά των μικρών χειλέων και εκκρίνουν βλέννη κατά τη σεξουαλική διέγερση.

Έσω γεννητικά όργανα:

i. Ο κόλπος: είναι ένας ινομυώδης σωλήνας, που βρίσκεται πίσω από την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το έντερο.Το μήκος του είναι 6- 8 εκατοστά και καταλήγει στον τράχηλο της μήτρας. Η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου διατηρεί το pH της περιοχής σε όξινα επίπεδα, δρώντας ως ασπίδα ενάντια στις λοιμώξεις της περιοχής.

ii. Η μήτρα: είναι κοίλο όργανο με σχήμα ανάποδου αχλαδιού που αποτελείται από τρία μέρη:

α. Τον τράχηλο: έχει κυλινδρικό σχήμα και ενώνει τον κόλπο με τη μήτρα. Απο τα τραχηλικά κύτταρα παράγεται η τραχηλική βλέννη, ο ρόλος της οποίας είανι η προστασία από τις λοιμώξεις και η διευκόλυνση της σύλληψης, αφού βοηθά στη δίοδο των σπερματοζωαρίων προς τη μήτρα.
β. Τον ισθμό: είναι το κατώτερο και πιο στενό τμήμα της μήτρας, το οποίο μεγαλώνει κατά την εγκυμοσύνη.
γ. Το σώμα: αποτελείται από τρία στρώματα, τα οποία από έξω προς τα μέσα είναι το περιμήτριο, το μυομήτριο και το ενδομήτριο. Το ενδομήτριο είναι εκείνο που συμμετέχει στον εμμηνορυσιακό κύκλο και αποπίπτει με την έμμηνο ρύση.

iii. Οι σάλπιγγες: είναι δύο μυώδεις σωλήνες που
ενώνονται με την μήτρα μέσω των σαλπιγγικών στομίων. Το ελεύθερο στόμιο της σάλπιγγας έρχεται σε επαφή με τις ωοθήκες.

iv. Οι ωοθήκες: είναι το αντίστοιχο του όρχεος για τη γυναίκα. Έχουν δύο πόλους οι οποίοι ενώνονται ο ένας με τις σάλπιγγες και ο άλλος με τη μήτρα. Παράγουν ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) και περικλείουν τα ωοθηλάκια. Σε κάθε εμμηνορυσιακό κύκλο, ένα συνήθως ωοθηλάκιο ωριμάζει και γίνεται ωάριο. Η γυναίκα γεννιέται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων και δεν παράγει νέα, σε αντίθεση με τον άντρα που παράγει συνεχώς σπερματοζωάρια.