Διαταραχές του καταμήνιου κύκλου

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, 1 στις 3 γυναίκες θα εμφανίσουν σε κάποια φάση διαταραχές στον κύκλο τους, που θα τους ανησυχήσουν και θα απευθυνθούν στον γυναικολόγο.

Ως διαταραχές του κύκλου θεωρούνται οι παρακάτω περιπτώσεις:

i.Διαταραχές της περιοδικότητας
Συχνομηνόρροια: όταν ο καταμήνιος κύκλος επαναλαμβάνεται σε συχνότητα < 24 ημερών.
Αραιομηνόρροια: όταν ο καταμήνιος κύκλος επαναλαμβάνεται σε συχνότητα > 35 ημερών.
Αμηνόρροια: απουσία έμμηνου ρύσης για τουλάχιστον 3 αναμενόμενους κύκλους. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν η έμμηνος ρύση δεν έχει εμφανιστεί μέχρι την ηλικία των 16 ετών και δευτεροπαθή, όταν έχει εμφανιστεί αλλά, κάποια στιγμή διαταράσσεται η περιοδικότητά της. Τα αίτια της πρωτοπαθούς αμηνόρροιας μπορεί να είναι ορμονικά ή να αποδίδονται σε χρωμοσωμικές ή ανατομικές ανωμαλίες και επιβάλλεται να διερευνηθούν εις βάθος. Τα αίτια της δευτεροπαθούς αμηνόρροιας μπορεί να αποδίδονται σε ορμονικές διαταραχές της υπόφυσης (πχ. προλακτίνωμα), σε πρόωρη εμμηνόπαυση ή στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

ii. Διαταραχές της διάρκειας ή/και της ποσότητας
Μηνορραγία: πρόκειται για αποβολή αίματος κατά την έμμηνο ρύση, η οποία ξεπερνάει τις 7 ημέρες σε διάρκεια και τα 80ml σε ποσότητα.
Ολιμηνόρροια: πρόκειται για αποβολή αίματος κατά την έμμηνο ρύση, η οποία δεν ξεπερνάει τις 2 ημέρες και το αίμα περιορίζεται σε καφεοειδή εκκρίματα.
Μητρορραγία: πρόκειται για αποβολή αίματος, η οποία δεν σχετίζεται με τον καταμήνιο κύκλο.

 

Ενδεχόμενα αίτια Διαταραχών Περιόδου

Τα αίτια που ενοχοποιούνται για τις διαταραχές στον κύκλο περιόδου της γυναίκας είναι πολλά και διαφορετικής φύσης. Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, μάλιστα, στη χρονική, δηλαδή, φάση στη ζωή των κοριτσιών που συνήθως σηματοδοτεί την εμμηναρχή, ο κύκλος της περιόδου μπορεί να παρουσιάζει ανωμαλίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου σταθεροποιηθεί. Εφόσον αυτό το χρονικό διάστημα περάσει, διαταραχές στον κύκλο μπορεί να οφείλονται:

1. Σε μία εγκυμοσύνη
Είναι και ο πιο συχνός λόγος διαταραχών περιόδου και αυτό συμβαίνει γιατί
με την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα ξεκινά οι παραγωγή ορμονών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την διακοπή της περιόδου.

2. σε Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Μία πάθηση στην οποία παράγονται αυξημένες ποσότητες ανδρικών ορμονών αποτρέποντας τη φυσιολογική ωρίμανση των ωαρίων και κατά συνέπεια αναστέλλεται η ωορρηξία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί η περίοδος.

3. Στην Κλιμακτήριο
Ουσιαστικά την χρονική περίοδο που μεσολαβεί πριν την εμμηνόπαυση.

4. Σε έντονο άγχος και stress

  1. Σε έντονη σωματική άσκηση ή εξαντλητικές δίαιτες που οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές
  2. Σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, ένα όργανο στο οποίο πραγματοποιείται ο μεταβολισμός των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.
  3. Σε βακτηριακές λοιμώξεις συνήθως από χλαμύδια προκαλώντας Φλεγμονώδη νόσο της Πυέλου.
  4. Σε Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια
    Οι ωοθήκες δε λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο κύκλος της περιόδου. Η έμμηνος ρύση μπορεί δηλαδή να έρχεται σπάνια ή να διακόπτεται νωρίς. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο οι γυναίκες τη σύγχρονη εποχή.
  5. Σε περιπτώσεις παθήσεων του θυρεοειδούς, σε πάσχουσες από σακχαρώδη διαβήτη, στην ύπαρξη ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων, πολυπόδων ή υπερπλασιών ακόμα και ανιαμίας.

    Επιπτώσεις των Διαταραχών περιόδου

     

    Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών. Οποιαδήποτε διαταραχή παρατηρηθεί στην ομαλή λειτουργία του εμμηνορρυσιακού κύκλου μπορεί να δράσει καθοριστικά στην ψυχοσύνθεση και στην υγεία της γυναίκας και να επιδράσει αρκετά στην καθημερινότητά της και στη συμπεριφορά της. Αυτή η επήρεια που ασκεί ο εμμηνορρυσιακός κύκλος στη συμπεριφορά της γυναίκας συνδέεται με τον κιρκάδιο ρυθμό. Πρόκειται για ένα κυκλικό πρότυπο συμπεριφοράς, σωματικών μεταβολών και ψυχικών χαρακτηριστικών που χαρακτηρίζει όλους τους ζώντες οργανισμούς. Ο κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος είναι γνωστός και ως «βιολογικό ρολόι», συντονίζει κάποιες πολύτιμες βιολογικές λειτουργίες, όπως αυτή της έκκρισης ορμονών. Ακριβέστερα, ο κιρκάδιος ρυθμός χαρακτηρίζεται ως ο ημερήσιος κύκλος που τηρείται από τον οργανισμό μας, ο οποίος περιλαμβάνει ρυθμική εναλλαγή των επιπέδων των χημικών συστατικών και συμβάλλει στην ομοιόσταση του σώματος. Μέσω αυτών των ρυθμικών κύκλων, συντονίζονται διάφορες λειτουργίες των κυττάρων σε ιστούς και όργανα. Οποιαδήποτε διαταραχή παρατηρηθεί στους κιρκάδιους ρυθμούς επηρεάζει καταλυτικά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ κυττάρων και ιστών και γενικότερα προκαλεί σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική διάθεση και τις νοητικές λειτουργίες, απορρυθμίζοντας έτσι τη συμπεριφορά και τις σωματικές λειτουργίες.Η επίδραση του ομαλού έμμηνου κύκλου στην ψυχολογία των γυναικών εξηγείται από τη λειτουργία των εκκρινόμενων ορμονών, κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας.

    Οι ορμόνες που εκκρίνονται είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Έτσι, ρυθμίζεται και η λειτουργία όλων των υπολοίπων συστημάτων του οργανισμού της γυναίκας, χάρη στη δράση αυτών των ορμονών. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό μας, κυκλοφορούν στο αίμα μας και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυττάρων, ιστών και οργάνων του σώματός μας. Πρόκειται για «αγγελιαφόρους», οι οποίοι μπορούν να μεταβιβάσουν διάφορες πληροφορίες από τον έναν υποδοχέα του σώματός μας στον άλλον. Η επίδραση, λόγου χάρη, της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης στους νευροδιαβιβαστές μπορεί να έχει μεγάλη σπουδαιότητα. Εν ολίγοις, ο μηνιαίος κύκλος των αναπαραγωγικών ορμονών της γυναίκας επηρεάζει τον τρόπο μέσω του οποίου τα σήματα μεταβιβάζονται στον εγκέφαλό της. Όταν μεταβάλλεται η λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, η οποία καθορίζεται από τη δράση των ορμονών, τότε αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις γύρω μας.

    Οι αναπαραγωγικές ορμόνες, οι οποίες μεταβάλλονται ταχέως, όταν προκαλούνται διαταραχές στην περίοδο, μπορούν να οδηγήσουν σε
    1. Κατάθλιψη
    2. Νευρικότητα
    3. Ευερεθιστότητα
    4. Ευσυγκινησία
    5. Κυκλοθυμία
    6. Αύξηση όρεξης
    7. Έντονη ανάγκη για αλμυρό ή γλυκό
    8. Προβλήματα στον ύπνο
    9. Διαρκή κόπωση.

    Όλα αυτά εξαρτώνται από τις ορμόνες μας. Η ορμονική ανισορροπία αποτυπώνεται στην ψυχολογία της κάθε γυναίκας κι η εικόνα της ενδέχεται να παραπέμψει σε συμπτώματα καταθλιπτικής ή αγχώδους διαταραχής, η οποία, ωστόσο, δεν οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια ή σε υποκείμενη ψυχική νόσο και τα συμπτώματα συνδέονται άμεσα με την έμμηνο ρύση, η οποία, μόλις ομαλοποιηθεί, συμβάλλει στην εξάλειψη των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν αϋπνίες και εξάψεις. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται συνεχή κόπωση και μειωμένη αντοχή. Επιπλέον, όταν οι γυναίκες έχουν άστατο κύκλο, μπορεί να αισθανθούν φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά τους. Πολλές γυναίκες με διαταραχές περιόδου έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Οι διαταραχές στην περίοδο μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και το δέρμα, το οποίο χάνει σταδιακά τη λάμψη του. Είναι πολύ πιθανόν, μάλιστα, το στήθος των γυναικών να γίνει πιο μικρό και να παρουσιαστούν πόνοι στην πλάτη και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι οι γυναίκες που έχουν αραιή ή δεν έχουν περίοδο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Οστεοπόρωσης, ακόμη κι αν είναι νέες σε ηλικία. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη διαμορφώνουν τα οστά κι όταν εμφανιστούν διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών, είναι φυσικό κι επόμενο να επηρεαστούν και τα οστά. Επομένως, οι Διαταραχές περιόδου δεν αποτελούν απλό πρόβλημα, αλλά πρόκειται για μία κατάσταση με ισχυρό βιολογικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο και γι΄ αυτό το λόγο χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

     

    Θεραπευτικές μέθοδοι

    Η Θεραπευτική αντιμετώπιση των Διαταραχών περιόδου γίνεται βάσει των αιτιών που προκαλούν διαταραχές στην περίοδο, μπορεί να εκπονηθεί ένα κατάλληλο για κάθε γυναίκα θεραπευτικό πλάνο. Τα ιατρικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που εκπονούνται, έπειτα από λεπτομερή διάγνωση, είναι εξατομικευμένα. Δεν προϋπάρχουν, αλλά διαμορφώνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε γυναίκας.
    Ο ιατρός να συστήσει η ασθενής να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την ένταξη της συστηματικής άσκησης και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ιδίως της παύσης εξαντλητικών διαιτών ή την έναρξη διατροφικού προγράμματος, της μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, αλκοόλ και διακοπής του καπνίσματος και της αποφυγής υπερβολικής κόπωσης. Επιπλέον, συνίσταται η επίσκεψη σε ιατρό και ο επανέλεγχος της κατάστασης της υγείας μετά από μερικούς μήνες και συστηματικά στο πλαίσιο τουπροληπτικού ελέγχου.

Η περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών των διαταραχών περιόδου είναι σε κάθε γυναίκα που βιώνει τις βιώνει για πάνω από 3 μήνες. Κατά την κλινική εξέταση, ο ιατρός θα συνυπολογίσει όλους τους ιατρικούς και εξωτερικούς παράγοντες, ώστε να συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονολογικές αιματολογικές εξετάσεις, τεστ εγκυμοσύνης, κολποσκόπηση, γυναικολογικό υπερηχογράφημα ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως ιστολογικές εξετάσεις (βιοψία) της μήτρας και του ενδομητρίου, για να αποκλεισθεί η παρουσία προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)