Με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης μία πληθώρα συναισθημάτων κατακλύζει το ζευγάρι για τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού. Ορισμένα ζευγάρια μπορεί να νιώθουν χαρά και ενθουσιασμό ενώ άλλα μπορεί να νιώθουν ανησυχία για τις νέες συνθήκες στη ζωή τους που θα φέρει μία εγκυμοσύνη. Οι απορίες είναι πολλές και παρακάτω αναφέρουμε τις σημαντικότερες.

1. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθώ στην εγκυμοσύνη;
Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της υγείας μητέρας και εμβρύου. Κατά συνέπεια πρέπει να είναι ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Στο καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνονται αληθινά τρόφιμα και όχι επεξεργασμένα. Ωστόσο, είναι πιθανόν, ο γυναικολόγος να συστήσει τον εμπλουτισμό του με λήψη βιταμινών.
Βέβαια συνίσταται να αποφεύγεται η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων όπως το μη παστεριωμένο γάλα, ωμά ψάρια ή μεγάλου μεγέθους λόγω της πιθανότητας προσβολής τους από υδράργυρο, πράσινες σαλάτες που υπάρχει υποψία ότι δεν έχουν πλυθεί επαρκώς ή μαλακά τυριά.

2. Μπορώ να πάρω φάρμακα;
Αν λαμβάνετε ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή για μία πάθηση που είχατε διαγνωστεί πριν την εγκυμοσύνη πχ διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, ο γυναικολόγος σε συνεργασία με τον ιατρό ειδικότητας (ενδοκρινολόγο στο συγκεκριμένο παράδειγμα) είναι πιθανό να τροποποιήσει τη δοσολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα να συστήσει φαρμακευτική αγωγή όπως στην περίπτωση της θρομβοφιλίας.
Για κοινές αιτίες όπως ο πονοκέφαλος και ο πυρετός, είτε για την ανακούφιση συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως οι καούρες και η δυσκοιλιότητα υπάρχουν σκευάσματα τα οποία είναι ασφαλή.
Σε κάθε περίπτωση αν κάποιο σύμπτωμα σας ανησυχεί ιδιαίτερα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

3. Μπορώ να χρησιμοποιώ προϊόντα ομορφιάς;
Αν και είναι πάντα καλό να γνωρίζετε τα συστατικά των προϊόντων ομορφιάς, κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεται να προσέχετε. Εάν αμφιβάλετε για την ασφάλεια ενός καλλυντικού προϊόντος, είναι καλή ιδέα στην αρχή της εγκυμοσύνης σας να αλλάξετε προϊόντα με άλλα που θα βρείτε στα φαρμακεία. Τα περισσότερα προϊόντα που διατίθενται είναι ασφαλή για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με εξαίρεση τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη και σαλικυλικό οξύ, που καλό είναι να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος.
Η βαφή των μαλλιών (αν πρέπει να γίνεται) καλό θα ήταν να αντικατασταθεί με φυτικές βαφές ή με αλλαγή στην τεχνική όπως οι ανταύγειες. Όσο για το βάψιμο των νυχιών, τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά θεωρούνται πλέον ασφαλή.
Για την πρόληψη εμφάνισης ραγάδων, η κηραλοιφή και το λάδι καρύδας είναι ιδανικά να χρησιμοποιούνται για ενυδάτωση της επιδερμίδας του σώματος.

4. Μπορώ να κάνω γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η σωματική άσκηση κατά κανόνα είναι ευεργετική για τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν η ήπια άσκηση ήταν μέρος της καθημερινότητάς σας πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να συνεχιστεί, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι να διακοπεί. Με δεδομένο ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενεργητικότητας και της καλής διάθεσης, τη βελτίωση ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης και την τόνωση των μυών που σχετίζονται με τον τοκετό, η έγκυος μπορεί να ξεκινήσει μία ήπια μορφή άσκησης όπως το περπάτημα ή yoga για εγκύους πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που την παρακολουθεί.

5. Πόσο βάρος θα πάρω στην εγκυμοσύνη;
Σε πολύ γενικές γραμμές μια αύξηση βάρους της τάξης των 7 έως 18 kg θεωρείται φυσιολογική στην εγκυμοσύνη. Άλλος ένας γενικός κανόνας είναι πως κάθε έγκυος προσλαμβάνει περίπου μισό κιλό την εβδομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και μπορεί να μην ακολουθεί τον κανόνα. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο ΔΜΣ της γυναίκας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ της γυναίκας τόσο μικρότερη πρέπει να είναι η πρόσληψη επιπλέον βάρους. Προσοχή! Δεν πρέπει η γυναίκα να ακολουθήσει εξαντλητικές δίαιτες προκειμένου να διατηρήσει το βάρος της και να στερηθεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά εις βάρος της καλής της υγείας και της ανάπτυξης του εμβρύου αλλά σε συνεργασία με τον γυναικολόγο και τον διαιτολόγο, μπορούν να διαμορφώσουν ένα διαιτολόγιο κατάλληλο για εκείνη εφόσον χρειαστεί.

6. Επιτρέπεται να έχω σεξουαλικές επαφές;
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η σεξουαλική επιθυμία κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Τις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος να περιορίσετε τις σεξουαλικές σας επαφές, αλλά είναι σωστό να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

7. Πόσο καιρό μπορώ να εργαστώ όταν είμαι έγκυος;
Φυσικά! Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι εφόσον κυλά ομαλά και χωρίς επιπλοκές. Οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τον 8ο μήνα. Ωστόσο, αν η φύση της δουλειάς είναι σωματικά επίπονη ή η κατάσταση εκεί είναι αρκετά στρεσογόνα για εκείνη , ο γυναικολόγος μπορεί να θέσει ορισμένους περιορισμούς.

8. Υπάρχουν συμπτώματα που συνιστούν έκτακτη ανάγκη επικοινωνίας με τον γυναικολόγο;
Τα πιο συχνά και φυσιολογικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης αναλύονται εκτενώς στο https://drzampas.gr/2023/04/11/συμπτώματα-εγκυμοσύνης/
Ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπτώματα και καταστάσεις οι οποίες κρίνουν επιβεβλημένη την επικοινωνία με το γυναικολόγο και τη διαχείρισή τους.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Εκτεταμένος εμετός, έντονη κολπική αιμορραγία ή κράμπες ή έντονο κοιλιακό άλγος
2. Ξαφνικός έντονος πόνος στην περιοχή της μέσης.
3. Κολπικές εκκρίσεις αίματος ή πρασινωπές ή καφέ.
4. Ξαφνικό πρήξιμο στα πόδια ή θολή όραση ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
5. Ημικρανίες
Στην πλειοψηφία τους όλες οι εγκυμοσύνες κυλούν ομαλά και ολοκληρώνονται χωρίς επιπλοκές. Οι έγκυες δεν θα πρέπει να αγχώνονται διότι το παρατεταμένο άγχος έχει αρνητική επίδραση στην ψυχολογία της εγκύου. Το παράθυρο επικοινωνίας με τον γυναικολόγο και την ομάδα του θα πρέπει να είναι ανοιχτό και να συζητούν οποιοσδήποτε προβληματισμό προκύψει.

Δίπλα σας πρέπει να έχετε έμπειρη ομάδα να σας στηρίξει και να σας λύσει όλες σας τις απορίες με υπομονή και κατονόηση! Στόχος είναι η γυναίκα και κατ΄επέκταση το ζευγάρι να απολαύσει αυτό το ταξίδι φτάνοντας στον προορισμό όπου δεν είναι άλλος από έναν τοκετό όπως τον έχετε ονειρευτεί και ένα (ή περισσότερα) υγιές βρέφος στην αγκαλιά σας. Η τακτική και λεπτομερής παρακολούθηση της κύησης (Διαβάστε σχετικό άρθρο) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου.

Κλείστε το ραντεβού σας ή μιλήστε με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, Dr. Ζαμπά Κωνσταντίνο, MD. M.Sc στο 210 4951933 (Ιατρείο Παλλήνης, Νίκαιας ή Αμπελόκηπων)