Τι είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα;

Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι το υπερηχογράφημα που εκτελείται με μια κεφαλή υπέρηχων η οποία τοποθετείται στον κόλπο της ασθενούς. Χρησιμοποιείται για την εξέταση των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας (μήτρας, ωοθηκών), καθώς και του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης (έως την 11-12 εβδομάδα κύησης).

Δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη προετοιμασία και γίνεται σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου ενώ προτιμούμε την πρώτη φάση του κύκλου και συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου, γιατί στη φάση αυτή είναι καλύτερη η απεικόνιση του ενδομητρίου και των ωοθηκών με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβής η εξέταση. Σε επείγουσες όμως καταστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Πως πραγματοποιείται ο διακολπικός υπέρηχος;

Η γυναίκα αφού αδειάσει την κύστη της (σε αντίθεση με το κοιλιακό υπερηχογράφημα όπου η ουροδόχος κύστη θα πρέπει να είναι γεμάτη), θα πρέπει να ξεντυθεί από τη μέση και κάτω και να ξαπλώσει στη γυναικολογική καρέκλα.

Η κεφαλή υπερήχων για την προστασία της γυναίκας καλύπτεται με ένα προφυλακτικό και τοποθετείται τζελ. Στη συνέχεια τοποθετείται μαλακά στον κόλπο της γυναίκας. Η κεφαλή λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα και λαμβάνει τις αντανακλάσεις τους πάνω στα κοιλιακά όργανα. Στη συνέχεια ένας υπολογιστής επεξεργάζεται τα κύματα αυτά και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εικόνα. Ο γυναικολόγος μπορεί να δει άμεσα την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων και η εξεταζόμενη σε μια τηλεόραση.

Πόσο συχνά θα πρέπει οι γυναίκες να επισκέπτονται το γυναικολόγο τους για αυτή την εξέταση;

Ο διακολπικός υπέρηχος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Συστήνεται λοιπόν ο γυναικολογικός έλεγχος να γίνεται σε ετήσια βάση.
Ωστόσο εάν στο μεσοδιάστημα αυτό, η γυναίκα παρουσιάσει κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα ή προϋπάρχει μία πάθηση υπό παρακολούθηση, θα χρειαστεί να γίνεται συχνότερα με βάσει τις ιδιαίτερες οδηγίες που θα της δώσει ο γιατρός σας.

Γιατί γίνεται η εξέταση;

Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστούν τα αιτία ορισμένων μορφών υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας, καθώς και προβλήματα διαταραχών της έμμηνου ρύσεως ή πυελικών φλεγμονών.

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που αφορούν τη μήτρα, τις ωοθήκες και σάλπιγγες.

Πιο συγκεκριμένα,
Διερεύνηση παθολογίας της μήτρας:
• Ινομυώματα
• Δυσπλασίες όπως δίκερος, διθάλαμος
• Ενδομητρικοί πολύποδες

Διερεύνηση παθολογίας του τραχήλου:
• Ινομύωμα
• Ενδοτραχηλικός πολύποδας
• Μέτρηση μήκους τραχήλου-αξιολόγηση ανεπάρκειας τραχήλου (στην κύηση)

Διερεύνηση παθολογίας των ωοθηκών:
• Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
• Κύστεις ωοθηκών
• Παρακολούθηση ωορρηξίας

Διερεύνηση παθολογίας των σαλπίγγων:
• Εξωμήτριος κύηση
• Πυελική φλεγμονή
• Υδροσάλπιγγα

Διακολπικό υπερηχογράφημα και κύηση

Το διακολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως προανέφερα. Η θέση του εμβρύου είναι τέτοια που καθιστά το διακολπικό υπερηχογράφημα ιδανική εξέταση για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου και για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων ή καταστάσεων που αφορούν μια αρχόμενη κύηση όπως:

• Εξωμήτρια κύηση.
• Πολύδυμες κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα, κ.λπ.).
• Αποβολές.
• Αποκόλληση πλακούντα.
• Ανωμαλίες του ωχρού σωματίου της εγκυμοσύνης.

Επίσης μπορεί να απαιτηθεί η χρήση του και μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης για τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου και για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του πλακούντα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα.

Πως αισθάνεται η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Παρόλο που η εξέταση είναι ανώδυνη, ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν ήπια δυσφορία από την πίεση της κεφαλής του υπερήχου στα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου, ιδιαίτερα αν υπάρχει φλεγμονή στην περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία ασθενούς -γιατρού κατά τη διάρκεια της εξέτασης και η γυναίκα να αισθάνεται ασφαλής, ήρεμη και ενημερωμένη για τα ευρήματα του γιατρού. Ο γιατρός θα περιγράψει τα όργανα της πυέλου όπως αυτά απεικονίζονται με το υπερηχογράφημα και θα εξηγεί τη φυσιολογική ανατομία. Αν εντοπιστούν προβλήματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν και να αναλυθούν κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση.

Διακολπικό ή κοιλιακό υπερηχογράφημα;

Το διακολπικό υπερηχογράφημα υπερτερεί έναντι του κοιλιακού στην εξέταση των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες), επιτρέποντας την καλύτερη, αλλά και πιο λεπτομερή απεικόνιση τους.

Το ίδιο ισχύει και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (μέχρι την 11η με 12η εβδομάδα), όπου η θέση του εμβρύου επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση του με τη διακολπική οδό.

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης του μεγέθους του εμβρύου και της αλλαγής της θέσης του, η απεικόνιση του γίνεται καλύτερα διακοιλιακά.

Όταν η εξέταση των έσω γεννητικών οργάνων γίνεται με σύγχρονο και πλήρη εξοπλισμό από έμπειρο και εξειδικευμένο γυναικολόγο, αυτός εκτιμά το διαγνωστικό πρόβλημα και επιλέγει τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει για να επιτύχει το μέγιστο διαγνωστικό αποτέλεσμα.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)