Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα αποτελούν το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV. Οι τύποι HPV 6 και 11 ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα ενώ προσβάλει και τα δύο φύλα εξίσου. Έχει υπολογιστεί πως 1 στα 2 άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή έχει και μεταδίδει τον ιό στον σύντροφό του.

Που εντοπίζονται τα κονδυλώματα και ποια μορφή έχουν;
Τα κονδυλώματα εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα και στις γύρω περιοχές καθώς και στην περιοχή του δακτυλίου του πρωκτού και της μεσογλουτιαίας αύλακας. Πολύ σπάνια εντοπίζονται σε εξωγεννητικές θέσεις όπως η στοματική κοιλότητα ή οι γωνίες των χειλιών. Το χρώμα στα κονδυλώματα είναι ρόζ ή λευκό. Μοιάζουν με μικρά “κουνουπίδια”(σε μικρογραφία) και είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας, μεμονωμένα ή πολλά μαζί.
Στους άνδρες τα κονδυλώματα συνήθως εντοπίζονται στη βάλανο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας.

Πως γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως κλινικά και επισκοπικά από έμπειρο χειρουργό – γυναικολόγο.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι HPV που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Μερικοί τύποι του ιού HPV αναφέρονται ως τύποι «χαμηλού κινδύνου» γιατί πολύ σπάνια προκαλούν αλλοιώσεις που εξελίσσονται σε καρκίνο. Οι τύποι του ιού HPV που είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου, αναφέρονται ως «υψηλού κινδύνου». Και οι δύο κατηγορίες τύπων μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων, αλλά μόνο οι «υψηλού κινδύνου» HPV τύποι οδηγούν σε καρκίνο. Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι «υψηλού κινδύνου» HPV τύποι είναι οι τύποι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 και 73. Αυτοί προκαλούν νεοπλασίες στον τράχηλο της μήτρας, που είναι συνήθως επίπεδες, σχεδόν αόρατες και φαίνονται μόνο με την κολποσκόπηση. (Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επιβεβλημένο η γυναίκα να μην αμελεί τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο στον γυναικολόγο της). Οι τύποι HPV-16 και HPV-18 μαζί προξενούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων από «υψηλού κινδύνου» HPV τύπους, εξαφανίζονται μόνες τους και δεν προκαλούν καρκίνο.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Πολύ συχνός δυστυχώς. Κάθε χρόνο σε 500.000 γυναίκες παγκοσμίως, διαγιγνώσκεται καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και 280.000 το χρόνο πεθαίνουν από αυτό. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη περισσότερο διαδεδομένη μορφή καρκίνου των γυναικών παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έως και το 71.5% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλείται μόνο από τους τύπους HPV 16 και 18.

Κονδυλώματα – Πρόληψη
Δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό ενεργών σεξουαλικά ενηλίκων έχει μολυνθεί από τους ιούς HPV, ο μόνος τρόπος 100% πρόληψης των κονδυλωμάτων θα ήταν θεωρητικά η αυστηρή μονογαμία. Επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, απαιτείται η χρήση προφυλακτικού για την πρόληψη των κονδυλωμάτων, το οποίο όμως δεν προστατεύει 100%.

Επιπλέον είναι διαθέσιμα 2 εμβόλια:
1. Το Gardasil που προστατεύει από τους τύπους HPV16, HPV 18, HPV6, HPV11 και
2. Το Cervarix προστατεύει από τους τύπους HPV 16 και HPV 18

Θεραπεία Κονδυλωμάτων
Η θεραπεία έχει σκοπό την αφαίρεση – καταστροφή των βλαβών που προκαλεί ο HPV, ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι:
1. Η Κρυοπηξία (δηλαδή καταστροφή του ιστού με πάγωμα). Η κρυοπηξία θεωρείται καλή λύση σε περιπτώσεις που υπάρχουν πολλά και μικρά κονδυλώματα.
2. Η Διαθερμία με βρόχους – LEEP Loop electrosurgical excision procedure (LEEP): Είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει μέσω ενός λεπτού βρόχου καλωδίων σαν τη λεπίδα ενός μαχαιριού για να αφαιρεθεί ο παθολογικός ιστός. Η αφαίρεση με Leep επιλέγεται ως μέθοδος για μεγάλες αλλοιώσεις.
3. Ο Καυτηριασμός: Η ειδική συσκευή μονοπολικής διαθερμοπηξίας καταστρέφει άμεσα και γρήγορα τις βλάβες με καυτηριασμό. Με τον καυτηριασμό κονδυλωμάτων απαιτείται η εφαρμογή τοπικής αναισθησίας με χορήγηση λιδοκαϊνης (μέσω ένεσης).
4. Θεραπεία με Laser CO2: Η συγκεκριμένη θεραπεία στοχεύει απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και εξαλείφει τα κονδυλώματα ένα-ένα με εξάχνωση.

Μετά τη θεραπεία, χρειάζονται λίγες ημέρες για την επούλωση και για τον πρώτο μήνα καλό είναι να ακολουθηθούν τα παρακάτω:
• Η αποφυγή της σεξουαλική επαφής.
• Η χρήση βαμβακερών εσωρούχων.
• Η αποφυγή ξυρίσματος στην περιοχή.
• Η αποφυγή χρήσης σφουγγαριού ή πετσέτας κοινής με τον ερωτικό σύντροφο.
Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε όλες τις μεθόδους οι οποίες μετά από έλεγχο, προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε ασθενούς βάσει ηλικίας και κλινικής εικόνας.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)