Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;

Η αντισύλληψη είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την κάθε γυναίκα που θέλει να προστατευθεί από μια ανεπιθύμητη κύηση. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης. Διακρίνονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:
Α) φυσικές μεθόδους (διακεκομμένη συνουσία, υπολογισμός γόνιμων ημερών, μέτρηση θερμοκρασίας κλπ),

Β) μεθόδους φραγμού (προφυλακτικό, σπιράλ, διάφραγμα, κλπ) και

Γ) ορμονικές μεθόδους (αντισυλληπτικό χάπι, χάπι επόμενης ημέρας, κολπικός δακτύλιος κλπ).

Η κάθε κατηγορία έχει πολλές διαφορετικές αντισυλληπτικές μεθόδους, που η κάθε μια από αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Καλό είναι κάθε γυναίκα να συζητήσει με το γυναικολόγο, που θα της αναπτύξει με λεπτομέρεια όλες τις μεθόδους ώστε να μπορεί να πάρει μια πιο εμπεριστατωμένη απόφαση. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναικάς μπορούμε να βρούμε την αντισυλληπτική μέθοδο που της ταιριάζει καλύτερα. Έτσι η γυναίκα δεν θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την αντισύλληψη της και θα έχουμε μεγαλύτερη προστασίας.

Έχω αστατο κυκλο. Πως θα τον φτιαξω;
Οι διαταραχές του κύκλου και της περιόδου είναι πολύ συχνές. Μπορεί να υπάρχουν διαταραχές στη διάρκεια του κύκλου, όπως για παράδειγμα η περίοδος να εμφανίζεται σε πολύ άστατα και αραιά (ή συχνά) διαστήματα, μπορεί να σταματήσει για μήνες και άλλα. Επίσης μπορεί να υπάρχει αστάθεια στην διάρκεια της περιόδου και να διαρκεί πολλές ημέρες ή να υπάρχει μεγάλη (ή μικρή) ποσότητα αίματος στην περίοδο.

Οι αιτίες είναι συνήθως ορμονικές ή ανατομικές. Ορμονικές αιτίες μπορεί να είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, η αύξηση του στρες, κλπ. Ανατομικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την περίοδο μπορεί να είναι η κύστη στην ωοθήκη, πολύποδας στη μήτρα, αδένωμα στον εγκέφαλο κλπ.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να βρούμε ποια είναι η αιτία της διαταραχής και έτσι να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά. Η θεραπεία πρέπει να είναι στοχευμένη και έτσι να αποκαταστήσουμε την περίοδο στη γυναίκα και να την ξανακάνουμε φυσιολογική.

Πονάω όταν έχω περίοδο. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;