Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μία γυναίκα βιώνει μία πληθώρα αλλαγών στον οργανισμό της εξαιτίας των ορμονών. Μία σημαντική λειτουργία όμως που επηρεάζεται είναι αυτή του ανοσοποιητικού συστήματος που καθιστά την έγκυο γυναίκα ευάλωτη απέναντι σε λοιμώξεις.

Ποιες είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη και ποιες είναι οι συστάσεις;

Κολπίτιδες – Μυκητιάσεις
Η πιο συνηθισμένη κολπίτιδα προκαλείται από τον μύκητα Candida Albicans, και απασχολεί περίπου το 30% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, καύσος και ευαισθησία στην περιοχή των γενετικών οργάνων. Σε αυτή την περίπτωση ο γυναικολόγος συστήνει τοπική φαρμακευτική θεραπεία με κολπικά υπόθετα κι αλοιφές. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου.

Ουρολοιμώξεις
Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών θα υποφέρει από ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη με ή χωρίς συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, πόνος χαμηλά στην κοιλιά και συχνουρία αν και η συχνοουρία από μόνη της δεν αποτελεί αξιόπιστο σύμπτωμα καθώς είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό για την εγκυμοσύνη.
Ο κύριος λόγος που η ουρολοίμωξη είναι πολύ συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη, αφορά  την πίεση που ασκεί το έμβρυο στο ουροποιητικό σύστημα και κάποιες φορές, προκαλεί απόφραξη και στάση των ούρων.
Η προληπτική εξέταση των ούρων συστήνεται σε μηνιαία βάση προκειμένου να εντοπιστεί άμεσα ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα και να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων εξαιτίας της ουρολοίμωξης.

Αιμολυτικός Streptococcus Group-B (GBS)
Πρόκειται για ένα βακτήριο που βρίσκεται φυσιολογικά στον κόλπο στο 15%-20% των εγκύων γυναικών, χωρίς να δημιουργεί όμως κάποια συμπτώματα. Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα, σε μικρό αριθμό γυναικών, να περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού και να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση. Γι’ αυτό, κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης πρέπει πάντα να ελέγχεται η ύπαρξή του στον κόλπο της γυναίκας και να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Τοξοπλάσμωση
Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από ένα παράσιτο, το τοξόπλασμα. Μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος που δεν είναι καλά ψημένο ή είναι ωμό ή από λαχανικά που δεν είναι καλά πλυμένα και έχουν μολυνθεί από κύστες τοξοπλάσμωσης. Ένας ακόμα σημαντικός τρόπος μετάδοσης είναι η επαφή με κόπρανα από μολυσμένες γάτες, ιδιαίτερα εάν δεν ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Περίπου οι μισές έγκυες που πάσχουν από τοξοπλάσμωση κυρίως στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, θα μεταδώσουν τη λοίμωξη στο έμβρυο.
Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο των χεριών και κατανάλωση πολύ καλά πλυμένων λαχανικών και φρούτων. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος που δεν είναι επαρκώς ψημένο.

Ανεμοβλογιά & Ερυθρά
Και τα δύο νοσήματα είναι εξανθηματικά και αντιμετωπίζονται πλήρως εφόσον έχουν γίνει τα αντίστοιχα εμβόλια. Σχετικά με την ερυθρά η συχνότητα των λοιμώξεων των εγκύων είναι σπάνια  γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών είναι ανοσοποιημένες κατά της ερυθράς, είτε γιατί νόσησαν στο παρελθόν είτε γιατί είχαν κάνει το εμβόλιο. Επίσης σπάνια είναι η νόσηση των εγκύων από ανεμοβλογιά όμως αν αυτό συμβεί, μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να επηρεάσει το έμβρυο.

Κυτταρομεγαλοϊός (CMV)
Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ιός και ανήκει στην οικογένειας του έρπητα. Μεταδίδεται αρκετά εύκολα ενώ σπάνια εκδηλώνεται  με συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, φαρυγγίτιδα και  πολυαρθρίτιδα.  Η καλή υγιεινή και το συχνό πλύσιμο των χεριών κρίνονται απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον κυτταρομεγαλοϊό ενώ θα πρέπει η έγκυος να είναι προσεκτική στις επαφές της με μικρά παιδιά ιδιαίτερα στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Γενικά μέτρα πρόληψης από τις λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά μέτρα που πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να αποφύγετε τις παραπάνω λοιμώξεις είναι:

  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα πριν την παρασκευή κάποιας τροφής.
  • Να αποφεύγετε να μοιράζεστε φαγητό ή μαχαιροπίρουνα με άλλους ανθρώπους.
  • Αποφύγετε την επαφή με περιττώματα γάτας.
  • Αποφύγετε να ταξιδέψετε σε χώρες όπου θα μπορούσατε να κολλήσετε σοβαρές λοιμώξεις.
  • Προστατευθείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών με τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά προϊόντα.

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Dr. Ζαμπάς Κωνσταντίνος, MD. M.Sc
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του στο 210 4951933 (Ιατρείο Παλλήνης, Νίκαιας ή Αμπελόκηπων) για οπουδήποτε γυναικολογικό ζήτημα αντιμετωπίζετε.