Οι πολύποδες της μήτρας είναι μια συχνή παθολογία που επηρεάζει πολλές γυναίκες κυρίως μεταξύ 40 και 65 ετών  και ανακαλύπτονται τυχαία μετά από προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο. Πλέον δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν και σε μικρότερες ηλικίες.

Τι είναι οι Πολύποδες της Μήτρας;

Οι πολύποδες της μήτρας είναι όγκοι, συνήθως καλοήθεις, που εντοπίζονται στο βλεννογόνο (εσωτερικό περίβλημα) της ενδομήτριας κοιλότητας (ενδομήτριο) ή στον τράχηλο.
Το μέγεθος τους ποικίλλει από λίγα χιλιοστά ως μερικά εκατοστά ενώ μπορεί να εντοπιστούν περισσότεροι από ένας.
Ένας ή περισσότεροι πολύποδες στη μήτρα μπορεί να αποτελούν την πρώτη εκδήλωση του καρκίνου της μήτρας και για αυτό δεν είναι ασφαλής η παρουσία τους εντός του ενδομητρίου. Επίσης ο πολύποδας στη μήτρα μπορεί να δυσχεράνει τη σύλληψη και την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα των Πολυπόδων της Μήτρας

Όπως αναφέραμε παραπάνω, σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, η ύπαρξη ενός πολύποδα στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα. Άλλα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν τη γυναίκα σε έλεγχο είναι:
– Διαταραχές της έμμηνου ρύσης και συγκεκριμένα:

  • Παρατεταμένη αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση
  • Διαταραχές στον κύκλο της
  • Κολπική αιμορραγία μεταξύ εμμήνων ρύσεων

– Κοιλιακό άλγος

– Κολπική αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή ή πόνο κατά τη διάρκεια αυτής

Σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να εμφανιστεί κολπική αιμορραγία.

Η άμεση αντίδραση σε αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας ή του τραχήλου.

Διάγνωση

Οι πολύποδες της μήτρας ανευρίσκονται τυχαία (εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα) στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου. Η διάγνωση τίθεται μέσω του κολπικού υπερηχογραφήματος, ιδιαίτερα με τρισδιάστατη απεικόνιση κατά προτίμηση αμέσως μετά το τέλος της περιόδου.

Θεραπεία Πολύποδα της μήτρας: Ο Ρόλος του Γυναικολόγου

Οι πολύποδες στη μήτρα δεν θεραπεύονται με κάποια φαρμακευτική αγωγή αλλά με χειρουργική αφαίρεσή τους. Η πλέον αξιόπιστη χειρουργική αντιμετώπιση σήμερα είναι η επεμβατική Υστεροσκόπηση που αποτελεί μέθοδο μεγάλης ακρίβειας και ασφάλειας στα χέρια εξειδικευμένων με αυτή τη μέθοδο γυναικολόγων.
Η Υστεροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία χωρίς τομές διαμέσου του κόλπου. Αποτελεί μια πολύ μικρή επεμβατική διαδικασία που γίνεται με μέθη. Με την ολοκλήρωση της υστεροσκόπησης, ασθενής μένει για παρακολούθηση ελάχιστες ώρες και στη συνέχεια μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα.
Μετά την αφαίρεση του πολύποδα μπορεί να ακολουθήσει συμπληρωματική απόξεση του ενδομητρίου για ανάδειξη συμπληρωματικής παθολογίας, εκτός του πολύποδα, πχ υπερπλασία, ορμονική ασύγχρονη διέγερση, κακοήθεια.
Οι πολύποδες που αφαιρούνται πάντα στέλνονται για ιστολογική εξέταση προκειμένου να χαρακτηριστεί η φύση τους: καλοήθεις ή κακοήθεις.

Συνοψίζοντας, η ενημέρωση γυναικών για τους πολυπόδες της μήτρας είναι καθοριστική για την υγεία τους. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των γυναικών.

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Dr. Ζαμπάς Κωνσταντίνος, MD. M.Sc εφαρμόζει καθημερινά τις πλέον σύγχρονες τεχνικές γυναικολογικής επεμβατικής, ενώ ακολουθεί όλες τις επιστημονικές εξελίξεις.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του στο 210 4951933 (Ιατρείο Παλλήνης, Νίκαιας ή Αμπελόκηπων) για οπουδήποτε γυναικολογικό ζήτημα αντιμετωπίζετε.