Η εγκυμοσύνη είναι ένα μοναδικό γεγονός για κάθε γυναίκα. Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Είναι πολύ σημαντικό μια γυναίκα να μην συγκρίνει τη δική της εγκυμοσύνη με τις εγκυμοσύνες άλλων γυναικών. Ίσως κάποιες γυναίκες να νιώθουν γρήγορα κάποιες αλλαγές στο σώμα ή την ψυχολογία τους και κάποιες άλλες όχι.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης;
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι η έλλειψη περιόδου, η ευαισθησία στο στήθος,  συχνοουρία, η ναυτία και ο εμετός. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε πολλούς άλλους παράγοντες και να μην είναι απαραίτητα σημάδια εγκυμοσύνης.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  1. Καθυστέρηση της περιόδου
    Το πιο συχνό και ξεκάθαρο σημάδι μιας εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Από τη στιγμή της σύλληψης, το σώμα παράγει ορμόνες ώστε να σταματήσει η ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος σταματά και δεν θα έχετε ξανά περίοδο μέχρι τη γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, πολλές φορές η έλλειψη περιόδου δεν είναι πάντα σημάδι εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να οφείλεται σε άγχος, έντονη άσκηση, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, ορμονικές ανισορροπίες ή άλλες αιτίες.
  1. Συχνοουρία
    Πριν από την καθυστέρηση της περιόδου, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι πάτε πιο συχνά στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αύξηση στην ποσότητα του αίματος. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα του αίματος αυξάνεται. Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τα απορρίμματα. Η απομάκρυνση αυτών των απορριμμάτων συμβαίνει μέσω της ούρησης.  Όσο περισσότερο αίμα υπάρχει στο σώμα, τόσο πιο συχνή είναι η ούρηση.
  1. Αλλαγές στο στήθος
    Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το στήθος είναι πιο ευαίσθητο και μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτές οι αλλαγές είναι παρόμοιες με αυτές που βιώνει κάθε γυναίκα λίγες μέρες πριν από την περίοδο. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα γύρω από τις θηλές γίνεται πιο σκούρο και οι φλέβες στο στήθος είναι πιο ορατές.
  1. Πρωινή ναυτία
    Η ναυτία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή να ξεκινήσει λίγους μήνες αργότερα. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες ναυτία και φυσικά διαφέρουν τα επίπεδα της ναυτίας. Μπορεί κάποιες γυναίκες να έχουν ναυτία χωρίς όμως να κάνουν εμετό. Περίπου οι μισές γυναίκες στην εγκυμοσύνη κάνουν εμετούς. Αν και η ναυτία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογική, μπορεί να προκαλεί πρόβλημα αν δεν λαμβάνετε καθόλου υγρά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν να κρατήσουν τροφή και υγρά λόγω της έντονης ναυτίας.
  1. Κόπωση – Υπνηλία
    Η έντονη κόπωση είναι κοινό σύμπτωμα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει λόγω της απότομης αύξησης της προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι αναγκαία στην εγκυμοσύνη και βοηθά το έμβρυο να αναπτυχθεί. Ο ύπνος και η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικά στη διάρκεια αυτής της φάσης. Τα επίπεδα ενέργειας θα επανέλθουν κοντά στον 4ο μήνα όταν ο πλακούντας θα είναι καλά εγκατεστημένος. Η κόπωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οφείλεται στην αναιμία, η οποία συχνά οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι σημαντική για την πρόληψη της έλλειψης σιδήρου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  1. Λιγούρες
    Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις έντονες λιγούρες που έχουν κάποιες εγκυμονούσες. Η έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, ειδικά για τροφές που δίνουν ενέργεια και ασβέστιο όπως το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πολύ συχνή στην εγκυμοσύνη. Επίσης, δεν είναι σπάνιο μια γυναίκα να νιώθει ξαφνικά απέχθεια για τροφές που πριν απολάμβανε.


Ποια είναι τα λιγότερο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης;
Υπάρχουν κάποια σημάδια στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης που δεν είναι τόσο συχνά και περιλαμβάνουν:

  • Σταγόνες αίματος (αιμορραγία εμφύτευσης): αν και μπορεί να μοιάζει με αρνητικό σημάδι, η ελαφριά αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει γίνει σωστά η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Η εμφύτευση χρειάζεται μερικές μέρες για να ολοκληρωθεί μετά την σύλληψη. Η αιμορραγία εμφύτευσης μοιάζει με μικρές σταγόνες αίματος ή καφέ εκκρίσεις από τον κόλπο. Μπορεί να ξεκινά περίπου στις μέρες της περιόδου και να διαρκεί μερικές μέρες ή εβδομάδες. Αυτή η ελαφριά αιμορραγία κάνει τις γυναίκες να πιστεύουν ότι έχουν περίοδο και δεν είναι έγκυες.
  • Πονοκέφαλος και ζαλάδα: ο πονοκέφαλος και η αίσθηση της ζαλάδας είναι πολύ συχνά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών αλλαγών και της αύξησης του όγκου του αίματος.
  • Κράμπες: μια γυναίκα μπορεί να έχει κράμπες και να νιώθει όπως στην αρχή της περιόδου. Αν αυτές οι κράμπες αφορούν κυρίως την μια πλευρά στο σώμα ή αν είναι έντονες, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας , γιατί μπορεί να είναι σημάδι εξωμήτριου κύησης ή κάποιας άλλης επιπλοκής.
  • Εναλλαγές στη διάθεση: καθώς τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, πολλές γυναίκες βιώνουν εναλλαγές στη διάθεσή τους. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Επιβεβαίωση της κύησης
Πολλά από τα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης είναι κοινά με άλλες καταστάσεις, όπως η τυπική έμμηνος ρύση.
Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη είναι ο υπέρηχος μήτρας και η εξέταση αίματος για την ανίχνευση της ορμόνης χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) που σε υγιή κύηση σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες.

Στον υπέρηχο μήτρας, ο σάκος είναι εμφανής ακόμη και από την 4η εβδομάδα της κύησης ενώ η καρδιακή λειτουργία  απεικονίζεται από την 5η-6η εβδομάδα της κύησης. Σε γυναίκες με ιστορικό διαταραχών περιόδου, πρόσφατης διακοπής αντισυλληπτικών δισκίων και PCO η κύηση

Συστήνουμε  να εξετάζουμε την έγκυο γυναίκα όσο πιο σύντομα γίνεται από την διαπίστωση θετικού τεστ κύησης ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εντοπίζοντας και διορθώνοντας έγκαιρα αρνητικούς παράγοντες για την κύηση όπως χρήση φαρμάκων, χρόνια νοσήματα, επιβλαβείς συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα κλπ).

Από  την πρώτη κιόλας επίσκεψη γνωρίζετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού, το χρονοδιάγραμμα της παρακολούθησης και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθηθεί.

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση που θα βιώσουν οι περισσότερες γυναίκες χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι όμως ανάγκη να προστατεύσουμε την μέλλουσα μητέρα αλλά και το μωρό από τις λίγες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την εγκυμοσύνη και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την τακτική και λεπτομερή παρακολούθηση κύησης.

Δίπλα σας πρέπει να έχετε έμπειρη ομάδα να σας στηρίξει και να σας λύσει όλες σας τις απορίες με υπομονή και κατονόηση! Στόχος είναι η γυναίκα και κατ΄επέκταση το ζευγάρι να απολαύσει αυτό το ταξίδι φτάνοντας στον προορισμό όπου δεν είναι άλλος από έναν τοκετό όπως τον έχετε ονειρευτεί και ένα (ή περισσότερα) υγιές βρέφος στην αγκαλιά σας. Η τακτική και λεπτομερής παρακολούθηση της κύησης (Διαβάστε σχετικό άρθρο) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου.

Κλείστε το ραντεβού σας ή μιλήστε με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, Dr. Ζαμπά Κωνσταντίνο, MD. M.Sc στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)