Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση πιθανών προβλημάτων υγείας είναι το κλειδί για την ιατρική.
Ο ετήσιος προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για την υγεία και τη γονιμότητα μιας γυναίκας.
Οι βασικές προληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στον γυναικολόγο και αποτελούν ένα πλήρες γυναικολογικό check up είναι:

1 . Τεστ Παπανικολάου και HPV τεστ
Είναι δύο εξετάσεις οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα ή και ξεχωριστά στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα δύο τεστ είναι συμπληρωματικά καθώς εξετάζουν διαφορετικές παραμέτρους:
Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει αλλαγές και αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Με τη μέθοδο αυτή ελέγχονται άμεσα τα κύτταρα του στο μικροσκόπιο. Έτσι είναι δυνατό να αποκαλύψουμε την παρουσία προ-καρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Το HPV τεστ ανιχνεύει την παρουσία υψηλού κινδύνου τύπων του ιού στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Ενώ μας δίνει πληροφορίες για την παρουσία ενός σημαντικού παράγοντα για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δεν παρέχει πληροφορίες για την ύπαρξη ή όχι αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου σαν συνέπεια αυτής της λοίμωξης. (Διαβάστε περισσότερα για τον ιό HPV εδώ)
Ο συνδυασμός των δύο αυτών εξετάσεων αυξάνει την ικανότητα διάγνωσης προ-καρκινικών αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου. Το HPV τεστ συστήνεται προληπτικά σε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λοιμώξεις από τον HPV είναι πολύ συνηθισμένες σε νεαρές γυναίκες πριν την ηλικία των 30, χωρίς να προκαλούν πρόβλημα. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις θα υποχωρήσουν αυτόματα (με την βοήθεια της φυσικής άμυνας) χωρίς ποτέ να δημιουργήσουν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου. Στην ηλικία 21-30 ετών έχει μεγαλύτερη σημασία η ανίχνευση αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου (που ανιχνεύονται με το τεστ Παπανικολάου), πάρα η παρουσία του ιού HPV στα κύτταρα (που ανιχνεύεται με το HPV τεστ).
Και στις δύο περιπτώσεις η λήψη του τραχηλικού επιχρίσματος γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

2. Καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος
Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέταση η οποία δύναται να καταδείξει την παρουσία παθολογικών μικροβίων που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια, η βλεννόρροια, το ουρεόπλασμα και λοιπά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στη γονιμότητα της γυναίκας αν παραμείνει χωρίς θεραπεία.

3. Πυελική εξέταση
Κατά την πυελική εξέταση ελέγχονται τα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα. Ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει ενδείξεις ύποπτες για κύστες στις ωοθήκες , για ινομυώματα μήτρας, για αρχόμενο καρκίνο.

4. Υπερηχογραφικός έλεγχος
Προκειμένου να έχουμε οπτική απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων με την οποία επιβεβαιώνεται η διάγνωση που προηγήθηκε από την πυελική εξέταση, χρειάζεται η γυναίκα να υποβληθεί και σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Μέσω του υπερηχογραφήματος ελέγχονται η υφή, τη σύσταση, το μέγεθος, η θέση και η κλίση της μήτρας. Ακολουθεί ο έλεγχος του ενδομητρίου καθώς και των ωοθηκών για τυχόν παθολογία τους όπως πολυκυστικές ωοθήκες (Διαβάστε περισσότερα για τις πολυκυστικές ωοθήκες εδώ) ή ύπαρξη μορφωμάτων.

5. Έλεγχος γονιμότητας
Με δεδομένο ότι μία στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει πρόωρη γήρανση των ωοθηκών με συνέπεια να μειώνεται η γονιμότητά της σε μια ηλικία όπου φυσιολογικά δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, ο έλεγχος γονιμότητας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.
Εξετάσεις στις οποίες ελέγχεται η γονιμότητα είναι ορμονικές, απεικονιστικές καθώς και επεμβάσεις σε περιπτώσεις διόρθωσης παθολογικών καταστάσεων. Διαβάστε περισσότερα εδώ (Διαβάστε περισσότερα για τον Έλεγχο Υπογονιμότητας εδώ)

6. Εξέταση μαστού
Τέλος, ο γυναικολόγος θα κάνει επισκόπηση και ψηλάφηση μαστών για τυχόν ύπαρξη ψηλαφητού όζου, συμπαγή ή κυστικού, και ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να συστήσει μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών ή, σε μεγαλύτερη υποψία, ακόμα και μαγνητική τομογραφία.

Ορίστε λοιπόν μία ημέρα του έτους (πχ την ημέρα των γενεθλίων σας) αφιερωμένη στην υγεία σας και τηρήστε αυτό το πρόγραμμα εξετάσεων γιατί καμία άλλη υποχρέωση δεν είναι πιο σημαντική από την διατήρηση της δική σας υγείας.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)