Τι είναι οι Επαναλαμβανόμενες ή καθ’ έξιν Αποβολές;
Καθ’ έξιν ή επαναλαμβανόμενες αποβολές ονομάζονται οι απώλειες τριών ή περισσότερων διαδοχικών κυήσεων πριν την 20η εβδομάδα της κύησης.Είναι μία ετερογενής κατάσταση που έχει πολλά πιθανά αίτια, ενώ πολλοί παράγοντες ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή τους.
Ποια είναι τα αίτια των επαναλαμβανόμενων αποβολών;
Η διερεύνηση των αιτιών είναι καθοριστική για την επιλογή της θεραπείας και εν τέλει την γέννηση ενός υγιούς παιδιού.
Η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας συνδέεται με ελάττωση του αριθμού των ωαρίων και της ποιότητάς τους. Η πιθανότητα αποβολής ενός εμβρύου αυξάνεται για γυναίκες που η ηλικία τους ξεπερνά τα 40 έτη. Παράλληλα αυξάνεται και η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, γεγονός που οδηγεί στην αυτόματη αποβολή του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξέταση του καρύτυπου των γονέων για την πιθανότητα ύπαρξης ισοζυγισμένων μεταθέσεων στο γενετικό τους υλικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
Οι Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας όπως διαφράγματα, ινομυώματα, πολύποδες είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επαναλαμβανόμενων αποβολών. Ένας υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει τέτοιες διαταραχές οι οποίες διορθώνονται χειρουργικά.
Ορμονικές Διαταραχές όπως ο υπέρ ή υπό-θυρεοειδισμός, ο αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης, και η ανεπάρκεια προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν μία αποβολή. Ωστόσο η φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ενδοκρινολόγος και η κατάλληλη διατροφή μπορεί να ρυθμίσει τον διαβήτη. Η χορήγηση προγεστερόνης από του στόματος , ενέσιμα ή ενδοσκοπικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη των καθεξιν αποβολών.
Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APAS), ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο και προκαλεί επίκτητη θρομβοφιλία, φαίνεται να ευθύνεται για ορισμένες επιπλοκές της κύησης μίας εκ των οποίων και η αποβολή. Η πηκτικότητα του αίµατος αυξάνεται και τα αγγεία του πλακούντα θροµβώνονται, µε αποτέλεσµα το έµβρυο να παλινδροµεί. Σε έγκυες γυναίκες με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, θα πρέπει να χορηγείται ασπιρίνη χαμηλής δόσης σε συνδυασμό με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη. Η διάγνωση τόσο για το αντιφοσφωλιπιδικό σύνδρομο όσο και για την θρομβοφιλία γίνεται με εξετάσεις αίματος.
Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ συνδέονται με σημαντική αύξηση του κινδύνου αποβολών του πρώτου τριμήνου και επαναλαμβανόμενων αποβολών, οπότε συστήνεται η διακοπή τους καθώς και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η διατήρηση φυσιολογικού, υγιούς σωματικού βάρους είναι εξίσου σημαντική.
Λοιμώξεις από Λιστέρια , έρπητα, Τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό, ιούς Coxackie μπορεί να οδηγήσουν σε σποραδικές αποβολές. Το ίδιο συμβαίνει και σε γυναικολογικές λοιμώξεις από μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια , έρπητα ιδιαίτερα αν έχουν μεταπέσει σε χρονιότητα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ιογενείς λοιμώξεις από ερπητοιούς που προκαλούν χρονιά ενδομητρίτιδα. Η διάγνωση λοίμωξης από αυτά τα μικρόβια γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος και κολπικού υγρού και ακολουθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Ανεξήγητες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών
Περίπου στις μισές περιπτώσεις γυναικών που έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τα αίτια. Ακόμα και στις ανεξήγητες περιπτώσεις όμως, η πλειοψηφία των γυναικών, περίπου το 65% αποκτά παιδί σε επόμενη εγκυμοσύνη, αρκετές φορές με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η εμπειρία της αποβολής είναι από τις δυσκολότερες για ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, πόσο μάλλον όταν οι αποβολές είναι επαναλαμβανόμενες. Το ζευγάρι βιώνει έντονο ψυχολογικό στρες και αίσθημα ενοχής όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει λύση.
Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.
Ιατρεία : Παλλήνη & Αμπελόκηποι
Τηλ για ραντεβού 697 291 0362