Οι επαναλαμβανόμενες μυκητιασικές κολπίτιδες μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα και να προσθέσουν έντονο άγχος σε πολλές γυναίκες.
Σχεδόν το 75% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα διαγνωστούν με μυκητιασική κολπίτιδα και κάποιες από αυτές θα ταλαιπωρηθούν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.
Λίγα λόγια για τους μύκητες
Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε πολλά σημεία του σώματός μας (κόλπος, στόμα, έντερο) χωρίς να προκαλούν βλάβες. Όταν όμως διαταραχθεί η άμυνα του σώματός μας ή δημιουργηθούν προϋποθέσεις γρήγορης ανάπτυξής τους προκαλούν την μυκητίαση.
Που οφείλονται οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων
Οι μυκητιάσεις στα γεννητικά μας όργανα οφείλονται στο μύκητα κάντιντα (Candida Albicans). Ο μύκητας κάντιντα ζει σε φυσιολογικές συνθήκες στο δέρμα μας ή στο έντερό μας.
Μπορεί όμως υπό προϋποθέσεις, να αναπτυχθεί παθολογικά και να προκαλέσει μυκητίαση, την καντιντίαση.
Αν μέσα σε διάστημα ενός έτους αντιμετωπίσετε πάνω από 3 κολπίτιδες από μύκητες , τότε μιλάμε για επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις.
Γιατί υποτροπιάζει μία μυκητίαση;
Συνήθως μία λοίμωξη υποτροπιάζει γιατί είτε δεν θεραπεύτηκε επαρκώς είτε δεν έπαψε το αίτιο που την προκαλεί.
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;
Γυναίκες που:
- Χρειάστηκε να λάβουν πρόσφατα αντιβίωση όπως η αμοξυκιλλίνη ή φάρμακα με κορτιζόνη
- Πάσχουν από διαβήτη
- Λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια
- Κάνουν εσωτερικές πλύσεις στον κόλπο
- Είναι έγκυες ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση
- Έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό
- Παραμένουν με υγρασία στο εσώρουχο ή μαγιό σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες)
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα πιο συνήθη συμπτώματα στις γυναίκες είναι η έντονη φαγούρα και ο ερεθισμός της περιοχής. Οι κολπικές εκκρίσεις γίνονται πιο έντονες, είναι λευκές και έχουν κρεμώδη υφή. Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει σπασίματα – εκδορές. Παράλληλα, η σεξουαλική επαφή γίνεται επώδυνη.
Μπορεί να μεταδοθεί στον σύντροφο;
Η κολπική μυκητίαση παρόλο που δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσα στους δύο συντρόφους κατά την διαδικασία της σεξουαλικής επαφής. Γι αυτό και όταν τεθεί η διάγνωση, θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να λάβουν θεραπεία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται και η επαναμόλυνση.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Λόγω του ότι οι περισσότερες κολπίτιδες, ανεξάρτητα από το αίτιο που τις προκαλεί, παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, δεν μπορούν να διαγνωσθούν με ακρίβεια, μόνο βάσει των συμπτωμάτων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η διάγνωση από τον γυναικολόγο απαιτεί σωστή λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού και κλινική εξέταση της ασθενούς, συνήθως η οριστική διάγνωση επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Θεραπεία
Πρώτα απ όλα θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητα που προκαλούν τις υποτροπές όπως στο ντύσιμο (προτιμούμε άνετα ρούχα), αλλαγή του βρεγμένου μαγιό, προσωπική περιποίηση και υγιεινή. Η φαρμακευτική αγωγή που συνήθως χορηγείται είναι τα αντιμυκητιακά φάρμακα είτε σε μορφή χαπιών είτε σε μορφή κολπικών υπόθετων. Συνήθως συνδυάζεται με κολπική κρέμα ή τοπική αλοιφή για εξωτερική χρήση. Οι χρόνιες μυκητιάσεις γεννητικών οργάνων, συνήθως, χρειάζονται θεραπεία με χάπια από το στόμα, οι οποίες διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για να αντιμετωπίσεις τους μύκητες στα γεννητικά όργανα, θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά την θεραπεία.
Ζαμπάς Κωνσταντίνος MD, MSc Μαιευτήρας- Χειρουργός γυναικολόγος
Εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα
Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 210 4951933 (Ιατρείο Παλλήνης, Αμπελόκηπων ή Νίκαιας)