Τι είναι η δυσμηνόρροια

Ο πόνος που συχνά εμφανίζεται μαζί με την περίοδο και εντοπίζεται κυρίως χαμηλά στην κοιλιά και τη μέση, ονομάζεται δυσμηνόρροια. Συνήθως ξεκινά 1-2 μέρες πριν την περίοδο και διαρκεί από τρεις έως πέντε μέρες ενώ αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (περίπου το 50%).

Πρωτοπαθής και δευτεροπαθής δυσμηνόρροια

Υπάρχουν 2 τύποι δυσμηνόρροιας: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, οι πόνοι περιόδου συνδέονται μόνο με την έμμηνο ρύση και δεν υποκρύπτεται κάποιο παθολογικό αίτιο. Στην περίπτωση αυτή ο πόνος ελαττώνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει ενώ υπάρχει σημαντική βελτίωση μετά από ένα τοκετό. Οφείλεται στην παρουσία των προσταγλανδινών που προκαλούν συσπάσεις των μυών της μήτρας.

Όταν ο πόνος προέρχεται από μη φυσιολογικά αίτια όπως η παρουσία ινομυώματος ή ενδομητρίωση μιλάμε για δευτεροπαθή δυσμηνόρροια. Σε αντίθεση με την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, ο πόνος διαρκεί καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου ακόμα και όταν αυτή τελειώσει και εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή της εφηβείας.

Συχνά συμπτώματα δυσμηνόρροιας

Άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά και τη μέση, με τα οποία εμφανίζεται η δυσμηνόρροια είναι:

  • Πόνος στο στήθος ή τους μηρούς
  • Αίσθημα κούρασης
  • Πονοκέφαλο / Ημικρανία
  • Ζάλη ή τάση για λιποθυμία
  • Ναυτία και εμετό
  • Τυμπανισμός
  • Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα
  • Κρυάδες ή εφίδρωση

Πως γίνεται η διάγνωση της αιτίας της δυσμηνόρροιας;

Αρχικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστημα στο οποίο εμφανίζεται ο πόνος καθώς και η διάρκειά του σε σχέση με την περίοδο. Εφόσον υπάρχει υποψία δευτερογενούς δυσμηνόρροιας ένα υψηλής ακρίβειας υπερηχογράφημα θα εντοπίσει παθολογικές καταστάσεις όπως τα ινομυώματα.

Αντιμετώπιση πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας

Σε περιπτώσεις που δεν ανευρίσκεται κάποιο παθολογικό αίτιο, υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γυναικών τις ημέρες που διαρκεί ο πόνος. Αυτές αφορούν κυρίως αλλαγή στον τρόπο ζωής όπως η τακτική άσκηση, περιορισμός ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη. Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συνίσταται σε περιπτώσεις που οι πόνοι έχουν υψηλή ένταση και διαρκούν περισσότερες ημέρες. Η χρήση ζεστών (όχι καυτών)  επιθεμάτων μπορεί να βελτιώσει την ένταση του πόνου. Επίσης η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής όπως μαγνήσιο και βιταμινών του συμπλέγματος Β, βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της περιόδου μεταξύ των οποίων και της δυσμηνόρροιας.

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Προκαλούν λέπτυνση του πάχους του ενδομητρίου, που είναι το μέρος όπου παράγονται οι προσταγλανδίνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ελαττώνονται οι συσπάσεις της μήτρας και η αιμορραγία, που είναι υπεύθυνες για τον πόνο και τις κράμπες της περιόδου. Η δυσμηνόρροια σταδιακά υποχωρεί μετά από ορισμένους κύκλους χρήσης των αντισυλληπτικών δισκίων.

Αντιμετώπιση δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας

Αντίθετα με την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, στη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια, η θεραπεία είναι συχνά πιο συστηματική, και στοχεύει στην εξάλειψη της αιτίας με φαρμακευτικά ή ακόμα και χειρουργικά μέσα  – λαπαροσκόπηση.

Οι παθήσεις που οδηγούν σε δευτερογενή δυσμηνόρροια όπως η ενδομητρίωση ή η αδενομύωση (που συχνά συνυπάρχει), μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας.

Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν έντονη αιμορραγία, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, υπογονιμότητα και αύξηση του όγκου της μήτρας.

Για τη σωστή διάγνωση των αιτιών που προκαλούν δυσμηνόρροια, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη και λήψη συμβουλών αντιμετώπισης από εξειδικευμένο γυναικολόγο!

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.

Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 210 4951933 (Ιατρείο Παλλήνης, Αμπελόκηπων ή Νίκαιας)