Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στο αποκορύφωμα της γονιμότητάς τους στην ηλικία ανάμεσα στα 23 και τα 31. Γύρω στα 31, τα ποσοστά αρχίζουν να πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, περίπου 3% το χρόνο, μέχρι να φτάσουμε στα 35. Από εκεί και πέρα η πτώση επιταχύνεται.

Μπορεί μία γυναίκα να συλλάβει μετά τα 35 με φυσικό τρόπο;

Παρόλο που η γονιμότητα μειώνεται μετά τα 35, είναι ακόμα δυνατό να μείνει έγκυος και να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να επισκέπτεται τον γιατρό της, να λαμβάνει τη σωστή προγεννητική φροντίδα και να γνωρίζει πότε έχει ωορρηξία ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές να μείνει έγκυος μετά τα 35 με φυσικό τρόπο.

Καταφέρνει όμως η γυναίκα σε αυτή την ηλικία να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας;

Η απάντηση είναι πως ναι, εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, η πλειοψηφία των γυναικών φέρνει στον κόσμο ένα υγιές μωρό.
Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων είναι περισσότερες όταν είστε 35 ετών και άνω.

Τι θα πρέπει να κάνει αν θέλει να μείνει έγκυος σύντομα;

Αν σκοπεύει να μείνει έγκυος θα πρέπει να προσπαθήσει να είναι όσο το δυνατό πιο υγιείς πριν από τη σύλληψη. Τα βήματα για την καλή υγεία περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής (άσκηση, διατροφή). Επίσης θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθάει στην πρόληψη των βλαβών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της τεκνοποίησης σε μεγαλύτερες ηλικίες;

  1. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Στα 35 οι πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down, είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με τις νεότερες ηλικίες. Αν π.χ. είναι 25, η πιθανότητα του συνδρόμου Down είναι περίπου 1 στις 1.250. Αν είναι 35 ο κίνδυνος αυξάνεται σε 1 στα 400 και μέχρι την ηλικία των 45 είναι 1 προς 30.

Υπάρχει τρόπος για να διαπιστωθεί αν το μωρό εμφανίζει χρωμοσωμικές ανωμαλίες;
Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου αξιολογούν τον κίνδυνο που παρουσιάζει ένα μωρό για να γεννηθεί με χρωμοσωμική ανωμαλία ή άλλη γενετική διαταραχή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Η αυχενική διαφάνεια
  • Το υπερηχογράφημα ανατομίας εμβρύου (β’ επιπέδου)
  • Η βιοψία τροφοβλάστης
  • Η αμνιοπαρακέντηση
  • Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος
  1. Αυξημένος κίνδυνος Αποβολής

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν τις πρώτες 13 εβδομάδες της κύησης. Στην ηλικία των 35 η πιθανότητα είναι περίπου 20%, ενώ μέχρι τα 45 ο κίνδυνος φτάνει το 80%.

  1. Υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης

Η πιθανότητα να αναπτύξει η γυναίκα υψηλή πίεση του αίματος ή διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης μεγαλύτερη. Αυτά τα προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως προβλήματα ανάπτυξης στο μωρό, επιπλοκές κατά τον τοκετό ή ακόμα και να οδηγήσουν σε αποβολή.

  1. Πρόωρος τοκετός και χαμηλό βάρος του μωρού

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα τα μωρά τους, πριν συμπληρώσουν δηλαδή τις 37 εβδομάδες κύησης. Ως εκ τούτου, και τα μωρά που γεννιούνται έχουν χαμηλό βάρος.

  1. Πρόδρομος πλακούντας

Πρόδρομος πλακούντας είναι ο πλακούντας που καλύπτει εντελώς ή εν μέρει το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Οφείλεται σε εμφύτευση του πλακούντα πιο χαμηλά και κοντά στον τράχηλο. Κανονικά όσο προχωρά η εγκυμοσύνη υπάρχει η τάση ο πλακούντας να έλκεται προς τα πάνω. Κάποιες φορές όμως παραμένει να καλύπτει το άνοιγμα του τραχήλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται κολπική αιμορραγία από την 24η εβδομάδα και έπειτα, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί στον τοκετό.

Η παρακολούθησης της εγκυμοσύνης μετά τα 35

Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί, μπορείτε να ελέγξετε πολλά από αυτά με προγεννητικό έλεγχο. Η παρακολούθηση πρέπει να ενισχυθεί μετά τα 35 ενώ είναι σημαντική μία σειρά εξετάσεων για την ασφάλεια της μητέρας αλλά κυρίως για την ασφάλεια του παιδιού.
Σκοπός τους είναι ο εντοπισμός προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές κατά την κύηση ή τον τοκετό και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Μία εγκυμοσύνη μετά τα 35 έχει και τα θετικά της. Συνήθως οι γονείς σε αυτή την ηλικία έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση και μεγαλύτερη εμπειρία ζωής, οπότε αντεπεξέρχονται και καλύτερα στον ρόλο τους.

Το πιο σημαντικό σε αυτή την ηλικία είναι να μη χαθεί χρόνος. Είναι σπάνιο (σε ποσοστό μικρότερο του 1%) μια γυναίκα αυτής της ηλικίας να παρουσιάζει κλιμακτήριες διαταραχές. Ωστόσο, καλό είναι να προηγηθεί ορμονικός έλεγχος, ώστε ο γιατρός να έχει μια εικόνα για τις εφεδρείες στις ωοθήκες (μια πρώτη ένδειξη δηλαδή με τον αριθμό των ωαρίων που διαθέτει). Επίσης, χρειάζεται υπερηχογραφικός έλεγχος, ο οποίος θα δείξει την κατάσταση των ωοθηκών και αναλυτικό ιστορικό της υποψήφιας μαμάς. Εφόσον όλα είναι καλά, το ζευγάρι μπορεί να προσπαθήσει 6 έως 8 μήνες να τεκνοποιήσει. Αν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς εγκυμοσύνη, καλό είναι να γίνει έλεγχος της ωορρηξίας και περαιτέρω έλεγχος της γονιμότητας του ζευγαριού.

Γράφει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος Dr. Ζαμπάς Κωνσταντίνος, MD. M.Sc, εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 210 4951933 (Ιατρείο Παλλήνης, Αμπελόκηπων ή Νίκαιας)