Η γονιμότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τα ζευγάρια στις μέρες μας. Αν και θεωρείται ένας δεδομένος παράγοντας υγείας του ανθρώπου, πολλά ζευγάρια ανακαλύπτουν όταν ξεκινούν τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη, ότι δεν τα καταφέρνουν.

Η ηλικία και ο τρόπος ζωής είναι δύο καθοριστικοί παράγοντες γονιμότητας.

Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στο αποκορύφωμα της γονιμότητάς τους στην ηλικία ανάμεσα στα 23 και τα 31. Γύρω στα 31, τα ποσοστά αρχίζουν να πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, περίπου 3% το χρόνο, μέχρι να φτάσουμε στα 35. Από εκεί και πέρα η πτώση επιταχύνεται.

Ωστόσο υπάρχουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης είτε η προσπάθεια γίνεται με φυσική σύλληψη είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που αθλούνται καθημερινά αυξάνουν τις πιθανότητες τους να συλλάβουν. Μία ελαφριά καθημερινή άσκηση καθιστά τη γυναίκα περισσότερο ευδιάθετη, υγιή αλλά και γόνιμη, μειώνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα ενός ζητήματος υπογονιμότητας.

Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας γιατί επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών και κατ΄επέκταση την ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει. Μία διατροφή εμπλουτισμένη σε φυτικές ίνες και σίδηρο ενισχύει την καλή αναπαραγωγική λειτουργία και αυξάνει τα επίπεδα γονιμότητας στο ζευγάρι.  Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν τυχόν ανεπάρκειες βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως ψευδαργύρου, μαγνησίου αλλά και φυλλικού οξέος.

Η κατανάλωση αλκοόλ συστηματικά  επηρεάζει τόσο τη γυναίκα  όσο και τον άνδρα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει το ζευγάρι τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μείωση όχι μόνο στον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και στην κινητικότητα τους. Το αλκοόλ επίσης αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, όπως ο ψευδάργυρος, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την ανδρική γονιμότητα.

Η αυξημένη πρόσληψη καφεϊνούχων τροφίμων (καφές, αναψυκτικά τύπου κόκα κόλα, σοκολάτα, μαύρο τσάι) σε καθημερινή βάση επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα και στα δύο φύλα.

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους συντελεί στη βελτίωση της γονιμότητας στη γυναίκα. Γυναίκες με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν γυναίκες που έχουν ακολουθήσει στερητικές δίαιτες, πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής ή έχουν χάσει βάρος λόγω ασθένειας. Αντίστοιχα υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να είναι υπογόνιμες καθώς λόγω του επιπλέον βάρους μεταβάλλεται η αναλογία οιστρογόνων-τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη στειρότητα στις γυναίκες αλλά και την μείωση της γονιμότητας στους άνδρες. Είναι σε θέση να αυξήσει τις πιθανότητες πρώιμης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, καθιστώντας το σπέρμα πιο αργό, και αυξάνοντας τον αριθμό των μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

Στο ιατρείο, τονίζω πάντα πόσο σημαντική είναι η προγεννητική προετοιμασία τόσο για την καλή υγεία της μέλλουσας μητέρας όσο και του εμβρύου. Η υγεία των μωρών εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από την κατάσταση της υγείας των γονιών τους και κυρίως της μητέρας, πριν από την σύλληψη. Επομένως, καλό θα είναι, 3-8 μήνες πριν από τη σύλληψη να ξεκινήσει αυτή η προετοιμασία, με μοναδικό στόχο την απόκτηση υγιών παιδιών.

Σε περίπτωση που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ένας βασικός έλεγχος (ορμονικό προφίλ, ΑΜΗ, σαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα), θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά τον οικογενειακό σας προγραμματισμό. Διαβάστε περισσότερα για τον έλεγχο υπογονιμότητας ΕΔΩ .  Ειδικά σε περίπτωση που προσπαθείτε για χρονικό διάστημα άνω του έτους χωρίς επιτυχία, είναι καιρός να συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς MD. M.Sc Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και είναι εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον εξεικιδευμένο γιατρό στο 697 291 0362
Ιατρεία:

  • Παλλήνη &
  • Αμπελόκηποι