Το χάπι της επόμενης ημέρας αποτελεί μία αξιόπιστη λύση επείγουσας αντισύλληψης όταν για οποιοδήποτε λόγο η μέθοδος αντισύλληψης που είχε επιλεγεί, δεν λειτούργησε ( πχ έσπασε το προφυλακτικό ή  δεν έγινε η λήψη αντισυλληπτικού δισκίου όταν έπρεπε.)

Ποια χάπια αντισύλληψης έκτακτης ανάγκης υπάρχουν στην Ελλάδα

Δύο είναι τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με διαφορετική δραστική ουσία το κάθενα.

  1. Η λεβονοργεστρέλη 1,5mg ,ένα προγεσταγόνο που κυκλοφορεί στη χώρα μας ως (NorlevoPostinor) και
  2. Η οξεική ουλιπριστάλη 30 mg ,ένας εκλεκτικός τροποποιητής των προγεστερονικών υποδοχέων με τις ονομασίες (EllaOne-Εlperil).

Πότε λαμβάνεται το χάπι της επόμενης ημέρας

Αρχικά και τα δύο θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μετά την επαφή και η δοσολογία είναι 2 χάπια Norlevo μαζί ή ένα χάπι ellaOne. Η αποτελεσματικότητα και των δύο χαπιών αρχίζει να μειώνεται καθώς περνάει χρόνος από τότε που έγινε η σεξουαλική επαφή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λήψη του Norlevo το πρώτο 24ωρο μπορεί να αποτρέψει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη έως και 95% ενώ μετά τις 48 ώρες τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται στο 58%. Μετά το πέρας των 72 ωρών το Norlevo σπάνια έχει αποτελεσματικότητα σε αντίθεση με το ellaOne το οποίο έχει 98% αποτελεσματικότητα ακόμα και ύστερα από και 5 ημέρες (120 ώρες).

Πως δρα το χάπι της επόμενης ημέρας

Η δράση του χαπιού της επόμενης ημέρας εξαρτάται από τη φάση του γυναικείου κύκλου.

Πριν τη φάση της ωορρηξίας, η προγεστερόνη εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ωάρια.  Αν η ωορρηξία έχει ήδη γίνει, τότε το χάπι θα εμποδίσει τα σπερματοζωάρια να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Σε περίπτωση που η λήψη του χαπιού γίνει όταν έχει γίνει ήδη η γονιμοποίηση, το χάπι δεν θα επιτρέψει στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα. Εκεί σταματά και η δράση τους. Σε περίπτωση που το γονιμοποιημένο ωάριο έχει εμφυτευτεί στη μήτρα, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν προσφέρει απολύτως τίποτα και γι αυτό δεν θεωρείται χάπι που προκαλεί έκτρωση.

Παρενέργειες χαπιού επόμενης ημέρας

Όπως όλα τα σκευάσματα έτσι και αυτό δύναται να συνοδεύεται από κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που ξεκινούν σχεδόν αμέσως από τη λήψη τους. Σπάνια έχουν αναφερθεί στομαχικές διαταραχές, ναυτία και έμετος. Αν ο εμετός γίνει σε λιγότερες από 2 ωρες από τη λήψη του χαπιού για την λεβονοργεστρέλη και 3 ώρες για την ουλιπριστάλη, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας γιατί υπάρχει περίπτωση να συστήσει την λήψη και άλλου. Πονοκέφαλος, ζάλη και κόπωση έχουν αναφερθεί επίσης. Ωστόσο εάν υπάρχουν συμπτώματα που σας προβληματίζουν, θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

Μία ακόμα παρενέργεια είναι η διαταραχή της επόμενης περιόδου η οποία μπορεί να έρθει νωρίτερα ή με λίγες ημέρες καθυστέρηση.

Γενικές οδηγίες πριν τη λήψη χαπιού της επόμενης ημέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας:

  1. Δεν πρέπει να αντικαθιστά τις καθιερωμένες αντισυλληπτικές μεθόδους.
  2. Δεν αντικαθιστά τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  3. Δεν έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητά σας.

Εάν η γυναίκα έχει περιττά κιλά η δράση του χαπιού μπορεί να είναι μειωμένη.

Η λεβονοργεστρέλη και η ουλιπριστάλη θα πρέπει να αποφεύγονται σε σοβαρές παθήσεις ήπατος ενώ η χρήση της ουλιπριστάλης χρειάζεται προσοχή αν πάσχετε από σοβαρό άσθμα υπό θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας, είναι στη διάθεσή σας ώστε να σας λύσει τυχόν απορίες σας.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)