Νωρίτερα και με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές έκαναν την εμφάνισή τους φέτος οι ιώσεις. Μία έγκυος θα πρέπει να προσέχει αυτό το διάστημα καθώς η περίοδος που διανύει, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη.

Γιατί μία έγκυος είναι ευάλωτη στις ιώσεις;

Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός υφίσταται μια πτώση του ανοσολογικού, η οποία είναι φυσιολογική και συμβαίνει για να δεχτεί το σώμα το έμβρυο και να μην ξεκινήσει τη διαδικασία αποβολής του. Η ανοσοκαταστολή αυτή είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες μιας εγκύου να κρυολογήσει ή να προσβληθεί από κάποιον ιό, μεταξύ αυτών και η γρίπη. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται πτώση της ενέργειας της εγκύου, οπότε ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η πνευμονία, αυξάνεται.

Πως μπορεί μία έγκυος να προφυλαχθεί;

Το  μόνο που μπορεί να κάνει για να προφυλάξει τον εαυτό της και να μην κολλήσει κάποια ίωση είναι να ακολουθήσετε την κοινή λογική και τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Συγκεκριμένα:

  • Καλό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Η χρήση αντισηπτικού διαλύματος θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών.
  • Θα πρέπει να αποφεύγει να αγγίζει τα μάτια, το στόμα και τη μύτη καθώς αποτελούν πύλες εισόδου μικροοργανισμών.
  • Θα πρέπει να αποφεύγονται οι κλειστοί χώροι και αυτοί που παρουσιάζουν συνωστισμό καθώς και οποιαδήποτε επαφή με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα ίωσης.
  • Η ποιοτική διατροφή είναι πολύ βασική καθώς και η επαρκής ξεκούραση
  • Αποφυγή της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα, καθώς, πέραν όλων των άλλων γνωστών επιπτώσεων, μειώνει την τοπική αντίσταση του βλεννογόνου του φάρυγγα, του λάρυγγα, της τραχείας και των πνευμόνων, οπότε η γυναίκα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο προσβολής από κάποιον ιό.
  • Αν υπάρχουν στην οικογένεια μεγαλύτερα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφικό ή παιδικό σταθμό και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν σπίτι τις περιόδους που ασθενούν πολλοί συμμαθητές τους, θα ήταν προτιμότερο. Στα μεγαλύτερα παιδιά λειτουργεί καλύτερα η εκπαίδευση ως προς τους σωστούς κανόνες υγιεινής.
  • Τέλος το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές και συστήνεται στην εγκυμοσύνη αφού προστατεύει τόσο την έγκυο όσο και το έμβρυο.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι έγκυες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν το κρυολόγημα ή τη γρίπη με «ελαφρότητα», γιατί ο οργανισμός τους είναι ευάλωτος. Με την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους, προκειμένου να περάσουν ανώδυνα την κατάσταση, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και το έμβρυο. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη γρήγορη, χωρίς επιπλοκές ανάρρωσή τους.

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, ΖΑΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MD. M.Sc
Σύγχρονη Μαιευτική & Γυναικολογική Φροντίδα
Ιατρεία : Παλλήνη & Αμπελόκηποι
Τηλ για ραντεβού 697 291 0362