Πολλές γυναίκες στην εποχή μας αναβάλλουν την τεκνοποίηση είτε για κοινωνικούς λόγους ή λόγους υγείας είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Στον αντίποδα όμως, οι πιθανότητες μίας γυναίκας να συλλάβει καθώς μεγαλώνει μειώνονται σημαντικά, γνωρίζοντας ότι η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων της μειώνονται.

Η κατάψυξη ωαρίων δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους , ώστε να μπορούν να επιλέγουν πότε θα τεκνοποιήσουν.

Αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο με πολύ καλά αποτελέσματα και πλέον πολλά παιδιά παγκοσμίως έχουν γεννηθεί με αυτή τη μέθοδο.

Ποιες γυναίκες αφορά η κατάψυξη ωαρίων;

Γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης όμως δεν είναι έτοιμες να τεκνοποιήσουν ή γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν να γίνουν μητέρες για προσωπικούς ή κοινωνικούς λόγους, μέσω της διαδικασίας της κατάψυξης ωαρίων έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εκείνες πότε το επιθυμούν.
Μία άλλη σημαντική κατηγορία γυναικών που αφορά η κατάψυξη ωαρίων είναι εκείνες που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία που θα επηρεάσει τη γονιμότητά τους.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία της γυναίκας να καταψύξει τα ωάριά της;

Όσο νεότερη είναι η γυναίκα τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωάριων και παράλληλα τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες για μελλοντική εγκυμοσύνη. Η ιδανική είναι η ηλικία μεταξύ 30-35 έτη ή και νωρίτερα.

Ποια είναι η διαδικασία;

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, ο γιατρός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό και εν συνεχεία πραγματοποιούνται εξετάσεις για να αξιολογηθεί η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων. Πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος (οι πιο συνήθεις ορμονικές είναι οι: FSH, LH, E2 οιστραδιόλη, προλακτίνη, ΑΜΗ και ορμόνες του θυρεοειδούς) και υπερηχογράφημα.

Με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ο γιατρός συστήνει ένα απολύτως εξατομικευμένο πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών.

Τη 2η ημέρα του κύκλου ο γιατρός κάνει ένα διακολπικό υπερηχογράφημα για τον έλεγχο των ωοθηκών και με αιμοληψία ελέγχονται οι τιμές των ορμονών οιστραδιόλη και LH.

Εφόσον τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, την ίδια κιόλας ημέρα ξεκινά η διέγερση των ωοθηκών με ορμονική αγωγή, η οποία είναι σε μορφή ενέσεων, που γίνονται καθημερινά στην κοιλιά και σκοπό έχουν την ανάπτυξη πολλών ώριμων ωαρίων και στις δύο ωοθήκες.

Με τον γυναικολόγο ορίζετε το πλάνο των επισκέψεων που περιλαμβάνει υπερηχογράφημα και εξέταση αίματος  με στόχο τον έλεγχο της ανάπτυξης των ωαρίων.

Όταν τα ωάρια είναι έτοιμα και προκειμένου να γίνει η ωοληψία, χορηγείται μία ένεση  ώστε να ξεκινήσει η τελική τους ωρίμανση.  Με υπερηχογραφική καθοδήγηση ξεκινά η διαδικασία της ωοληψίας περίπου 35 ώρες μετά ενώ η γυναίκα είναι υπό μέθη.
Η ωοληψία δεν είναι επώδυνη και διαρκεί 10-20 λεπτά.

Στη συνέχεια, τα ωάρια, καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης και τέλος φυλάγονται σε υγρό άζωτο.

Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων είναι ασφαλής και διαρκεί περίπου 10-14 μέρες.

Πόσο καιρό μπορεί να μείνουν κατεψυγμένα τα ωάρια;

Τα ωάρια διατηρούνται σε δεξαμενές υγρού αζώτου για 20 χρόνια, βάσει την ελληνικής νομοθεσίας και υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για 5 χρόνια επιπλέον.

Επηρεάζεται η ποιότητα των ωαρίων όταν καταψύχονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ;

Τα ωάρια, τα οποία καταψύχονται, διατηρούνται αναλλοίωτα και βάσει αποδεδειγμένων επιστημονικών στοιχείων η αποθήκευση τους δεν επηρεάζει την ποιότητά τους.

Πως θα χρησιμοποιηθούν τα ωάρια στο μέλλον;

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να γίνει μητέρα με τη χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων της, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα. Τα έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί από αυτή τη διαδικασία, μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας, με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Ενημερωθείτε για την κατάψυξη ωαρίων καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)