Τι είναι η παλίνδρομη κύηση;
Παλίνδρομη ονομάζεται η κύηση που συνεχίζεται όμως δεν εξελίσσεται φυσιολογικά. Ο αμνιακός σάκος παραμένει κενός ή η ανάπτυξη του εμβρύου σταματά και η καρδιακή του λειτουργία διακόπτεται μέχρι την 20η εβδομάδα κύησης.

Πρόκειται για μία επιπλοκή της εγκυμοσύνης, την οποία η γυναίκα μπορεί να μην αντιληφθεί καθώς δεν εκδηλώνονται τα τυπικά συμπτώματα αποβολής όπως κολπική αιμορραγία ή πόνοι στην κοιλιά. Ωστόσο θα μπορούσε να παρατηρηθούν καφεοειδείς εκκρίσεις ή έλλειψη πρώτων συμπτωμάτων εγκυμοσύνης όπως πρήξιμο στο στήθος, ναυτία κλπ.

Ποια είναι τα αίτια της παλίνδρομης κύησης;
Η κύρια αιτία μιας παλίνδρομης κύησης (περίπου 50%) είναι το έμβρυο να είχε κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Συνήθως συναντούμε ανευπλοειδίες και σπανιότερα δομικές ανωμαλίες ή μωσαικισμό των χρωμοσωμάτων. Επίσης συγγενείς ανωμαλίες και γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε σχηματισμό ανώμαλων εμβρύων, η φύση προνοεί και οδηγεί σε αποβολή τα περισσότερα εξ αυτών.
Άλλα αίτια τα οποία θεωρούνται πιθανά είναι ορμονικά προβλήματα της γυναίκας, διαταραχές του αναπαραγωγικού ή ανοσοποιητικού της συστήματος καθώς και έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες ή ιούς. Τέλος το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ/ναρκωτικών ουσιών συμβάλλουν σε μία παλίνδρομη κύηση.

Ποια η σχέση της ηλικίας με την πιθανότητα παλίνδρομης κύησης;
Η ηλικία της εγκύου σχετίζεται με την πιθανότητα παλίνδρομης κύησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
– Στην ηλικία των 20 έως 30 ετών το ποσοστό να εξελιχθεί μία κύηση σε παλίνδρομη είναι από 9 – 17 %,
–  Στην ηλικία των 35 ετών παλινδρομεί το 20 % των εμβρύων ενώ
–  στην ηλικία των 40 ετών παλινδρομεί το 40 % και
–  στην ηλικία των 45 ετών η πιθανότητα η κύηση να χαθεί στο πρώτο τρίμηνο φθάνει στο ποσοστό του 80%.
Ωστόσο εάν η γυναίκα είχε μία παλίνδρομη κύηση κατά το παρελθόν, έχει αυξημένη πιθανότητα κατά 20 % να αποβάλλει για δεύτερη φορά.

Ποιοι είναι οι παράγοντες από την μητέρα που αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής;

  1. Η ηλικία της μητέρας: Όπως αναφέραμε και προηγουμένως όσο αυξάνει η ηλικία της εγκύου τόσο πιο πιθανό είναι να προκύψει έμβρυο με ανώμαλο αριθμό χρωμοσωμάτων που συχνά οδηγεί σε παλινδρόμηση ή αποβολή της κύησης.
  2. Ανωμαλίες της μήτρας και της ενδομήτριας κοιλότητας: Το διάφραγμα της ενδομήτριας κοιλότητας (διθάλαμη μήτρα), ένας μεγάλος ενδομήτριος πολύποδας, ένα υποβενογόννιο ινομύωμα, η δίκερως μήτρα, η δίδελφυς μήτρα, ενδομήτριες συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις στη μήτρα είναι παράγοντες που πιθανώς να συμβάλλουν στις αποβολές του 1ου τριμήνου της κύησης.
  3. Νοσήματα της μητέρας:
  • Η λοίμωξη της μητέρας κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων κύησης από λιστέρια, τοξόπλασμα, παρβοϊό Β19, ερυθρά, ιό του έρπη, κυτταρομεγαλοϊό μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη και αποβολή του εμβρύου.
  • Η σοβαρή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, το σύνδρομο Cushing, ο σακχαρώδης διαβήτης και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εμπλέκονται σε αποβολές του 1ου τριμήνου.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα της μητέρας όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σχετίζονται επίσης με αποβολές και παλίνδρομες κυήσεις.
  • Σπάνια η γρίπη με υψηλό πυρετό, η ελονοσία καθώς και η κολπίτιδα ή εξαρτηματίτιδα της μητέρας από μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα και χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή του 1ου τριμήνου.
  • Καταστάσεις υπερπηκτικότητας του αίματος (θρομβοφιλίες) συγγενείς ή επίκτητες έχουν ενοχοποιηθεί για παλίνδρομες κυήσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση της αποβολής ή της παλίνδρομης κύησης;
Η διάγνωση για παλίνδρομη κύηση προκύπτει συνήθως όταν τα επίπεδα της χoριακής γοναδοτροπίνης (HCG) δεν έχουν αυξηθεί όπως αναμένεται σε μια φυσιολογική κύηση, όταν στον υπέρηχο δεν εντοπίζεται έμβρυο, όταν υπάρχει έμβρυο χωρίς καρδιακό παλμό, όταν το έμβρυο δεν αναπτύσσεται άλλο.

Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία εξαρτάται από την εβδομάδα κύησης, από το αν υπάρχει αποβολή, και όταν αυτή υπάρχει από το αν είναι μερική ή πλήρης. Στην πρώτη περίπτωση, πραγματοποιείται εκκένωση της μήτρας επεμβατικά (εκκενωτική απόξεση) ή με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στην περίπτωση μίας ολικής αποβολής, δεν είναι πάντα απαραίτητη η εκκένωση της μήτρας, εκτός κι αν υπάρχει έντονη αιμορραγία ή άλλοι παράγοντες που την καθιστούν απαραίτητη.

Πόσο καιρό μετά από μία αποβολή μπορεί ξανά το ζευγάρι να προσπαθήσει για μια νέα κύηση;
Σε 30 – 40 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της αποβολής θα εμφανιστεί μια καινούργια περίοδος (έμμηνος ρύση). Το ζευγάρι μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να ξεκινήσει άμεσα σεξουαλικές επαφές (10 μέρες μετά από πιθανή απόξεση) και να πετύχει μια νέα εγκυμοσύνη στον αμέσως επόμενο κύκλο.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)