Η κολπίτιδα από μύκητες το καλοκαίρι είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και εμφανίζεται με ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα.

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο το καλοκαίρι;

Η ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, η υγρασία από το βρεγμένο μαγιό/πετσέτα και η επαφή με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και λοιπών βακτηρίων.

Από τι προκαλείται η μυκητίαση

Η μυκητίαση συνήθως προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans, ο οποίος αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου αλλά σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.
Συνθήκες όπως η ζέστη, η κακή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, η υγρασία οδηγούν στην υπερανάπτυξη αυτού με αποτέλεσμα την πρόκληση κολπίτιδας.

Συμπτώματα κολπίτιδας από μύκητες

Παρόλο που η συμπτωματολογία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα , τα κοινά συμπτώματα είναι:Κνησμός του κόλπου

  • Πόνος γύρω από την είσοδο του κόλπου σας (το αιδοίο)
  • Πρήξιμο των χειλέων του αιδοίου
  • Πηχτά και λευκωπά κολπικά υγρά
  • Πόνος κατά την ούρηση ή και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Η διάγνωση μέσα από την κλινική εξέταση από τον  γυναικολόγο σας, είναι εύκολη και με  εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. καλλιέργεια κολπικών υγρών) καθορίζεται με βεβαιότητα ο υπεύθυνος μικροοργανισμός και, βεβαίως, η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πρόληψη μυκητίασης του κόλπου

Οι κολπίτιδες μπορούν να προληφθούν, εάν φροντίσετε να κρατήσετε μακριά από την ευαίσθητη περιοχή σας τη ζέστη και την υγρασία και όλους τους άλλους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου.
  2. Οι χωρίς ιατρικό σκοπό κολπικές εσωτερικές πλύσεις θα πρέπει να αποφεύγονται διότι μπορεί να διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσουν κολπίτιδα.
  3. Να προτιμώνται βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χρήση στενών παντελονιών.
  4. Να περιοριστεί η χρήση του ταμπόν.
  5. Η χρήση της ξαπλώστρας στην παραλία να γίνεται με πετσέτα.
  6. Στην άμμο δεν θα πρέπει να κάθεστε απευθείας αλλά να γίνεται χρήση ψάθας ή πετσέτας που θα πλένεται τακτικά.
  7. Το βρεγμένο μαγιό θα πρέπει να αντικαθίσταται με στεγνό και στο τέλος της ημέρας να πλένεται. Ένα ντουζ στη ντουζιέρα μετά το μπάνιο στη θάλασσα (εάν είναι εφικτό) θα ήταν βοηθητικό.
  8. Ακολουθήστε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι που θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού.
  9. Σιδερώνετε τα εσώρουχα σας.

Μεταδίδεται η κολπίτιδα από μύκητες;

Η μυκητίαση μπορεί να μεταδοθεί στον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις παραμένει ασυμπτωματικός αλλά μπορεί να «μολύνει» και πάλι τη σύντροφό του, η οποία στο μεταξύ έχει θεραπευτεί. Ο γυναικολόγος, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συστήσει προληπτικά μέτρα (π.χ. χρήση προφυλακτικού) και θεραπεία και στους δύο συντρόφους.

Θεραπεία

Οι μυκητιασικές κολπίτιδες θεραπεύονται με φάρμακα χορηγούμενα τοπικά (κολπικές κρέμες και κολπικά υπόθετα) ή από το στόμα. Η από του στόματος θεραπεία θεωρείται, γενικά, προτιμότερη μια και το φάρμακο φτάνει, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε ιστούς που δεν φτάνουν τα τοπικώς χορηγούμενα.

Σημαντική Ενημέρωση

Περίπου το 75% των γυναικών θα εμφανίσουν κολπίτιδα από μύκητες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η κολπίτιδα από μύκητες επανέρχεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.  Εάν παθαίνετε κολπίτιδα από μύκητες περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο ενδεχομένως να έχετε υποτροπιάζουσες κολπίτιδες.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)