Αμηνόρροια είναι η απουσία της εμμηνορρυσίας για τουλάχιστον 3 μήνες σε γυναίκες που κανονικά θα έπρεπε να είχαν περίοδο.
Υπάρχουν δύο τύποι αμηνόρροιας: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής.
Αν μια νεαρή γυναίκα δεν έχει εμφανίσει έμμηνο ρύση ως την ηλικία των 16 ετών τότε λέμε ότι πάσχει από πρωτοπαθή αμηνόρροια. Αν ενώ έχει εμφανίσει έμμηνο ρύση αυτή διακοπεί για 3 μήνες ή περισσότερο και δεν βρίσκεται σε εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση τότε πρόκειται για δευτεροπαθή αμηνόρροια.
Που οφείλεται η αμηνόρροια
Στην περίπτωση της πρωτοπαθούς αμηνόρροιας, η αιτία μπορεί να είναι είτε κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, είτε σε άτρητο παρθενικό υμένα ή σε συγγενή έλλειψη μήτρας.
Πολλοί ωστόσο είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στη διακοπή της περιόδου μιας γυναίκας.
Οι κύριοι λόγοι αφού αποκλειστεί η περίπτωση της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, για την αμηνόρροια είναι:
- Ορμονικές διαταραχές – Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων
- δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
- παχυσαρκία ή πολύ μειωμένο βάρος
- Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)
- Υπερβολική σωματική άσκηση
- βλάβες της υπόφυσης
- όγκοι & προβλήματα στα επινεφρίδια
- καταστροφή της μήτρας λόγω φλεγμονών ή χειρουργείων
- υστερεκτομή
- χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία
- εμμηνόπαυση (πρόωρη και μη)
- αφαίρεση των ωοθηκών
- Ινομυώματα / Κύστες ωοθηκών / Ενδομητρίωση
- Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου
- Στρες
Πως γίνεται η διάγνωση της αμηνόρροιας
Οποιαδήποτε διαταραχή της περιόδου, θα πρέπει να οδηγήσει άμεσα τη γυναίκα στον γυναικολόγο της. Μετά τη λήψη του ιστορικού θα πρέπει γίνει ενδελεχής εξέτασης και φυσικά υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Τις περισσότερες φορές ο έλεγχος συμπληρώνεται με ορμονική εξέταση για τον έλεγχο των επιπέδων των ανδρογόνων, των οιστρογόνων και της προλακτίνης. Οι ορμονολογικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται μεταξύ της 2ης και της 5ης ημέρας της περιόδου. Επίσης θα πρέπει να γίνει και έλεγχος λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η αμηνόρροια;
Το κυριότερο σύμπτωμα με το οποίο εμφανίζεται η αμηνόρροια είναι η απουσία περιόδου. Παράλληλα, ενδέχεται να συνυπάρχουν συμπτώματα όπως:
- Εξάψεις
- Τριχόπτωση
- Πονοκέφαλος
- Εμφάνιση τριχοφυΐας στο πρόσωπο
- Αίσθημα βάρους στη λεκάνη
- Ταχυπαλμία
Ποιες οι επιπτώσεις της αμηνόρροιας;
Η παθολογική κατάσταση της αμηνόρροιας είναι ικανή να προκαλέσει επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η κυριότερη επίπτωση της πάθησης είναι η υπογονιμότητα λόγω απουσίας ωορρηξίας και η οστεοπόρωση λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων.
Πώς αντιμετωπίζεται η αμηνόρροια;
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το αίτιο του προβλήματος. Η χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού σε συνδυασμό με την ρύθμιση βάρους συστήνεται στις περιπτώσεις που η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών προκαλούν αμηνόρροια. Στα προβλήματα της υπόφυσης η θεραπεία είναι πάλι ορμονική, αλλά όχι μακροπρόθεσμη. Στην περίπτωση υπερβολικά χαμηλού ή υπερβολικά υψηλού σωματικού βάρους, η γυναίκα θα πρέπει να διαμορφώσει τη διατροφή της ανάλογα ώστε να αποκτήσει ένα φυσιολογικό ΔΜΣ.
Παρόλο που η αμηνόρροια τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε δυσεύρετα και μη αναστρέψιμα αίτια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υποκρύπτονται σοβαρές κλινικές καταστάσεις που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.
Aντιμετωπίστε έγκαιρα τα αίτια της αμηνόρροιας με την καθοδήγηση του Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου, Κωνσταντίνου Ζαμπά.
Κλείστε το ραντεβού σας καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)