Αιτίες που καθιστούν μία γυναίκα υπογόνιμη είναι η ενδομητρίωση, οι πολυκυστικές ωοθήκες, χρόνιες φλεγμονές, όγκοι της μήτρας/ ωοθήκης, συμφύσεις, παθολογία σαλπίγγων και λοιπά.

Η αναπαραγωγική χειρουργική σε συνδυασμό με τα γνωστά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής αποτελεί σημαντικό μέρος στη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας.
Σκοπό έχει να θεραπεύσει το παθολογικό περιβάλλον των γεννητικών οργάνων της γυναίκας που καθιστούν δύσκολη έως ανέφικτη τη σύλληψη.


Με την αναπαραγωγική χειρουργική επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της γονιμότητας καθιστώντας δυνατή την ικανότητα φυσικής σύλληψης. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να αγγίζουν το 75%!

Επιπλέον αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στις περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται.

Οι σημαντικότερες χειρουργικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γυναικείας αναπαραγωγής είναι η λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση.

Βλάβη στις σάλπιγγες και λαπαροσκόπηση
Η πιο συχνή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας είναι η βλάβη των σαλπίγγων είτε από προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις είτε από ενδομητρίωση είτε από φλεγμονή.
Η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται με την μικροχειρουργική λαπαροσκόπηση. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης και την εξειδίκευση του χειρουργού γυναικολόγου. Σε περίπτωση επιτυχίας, η γυναίκα θα μείνει έγκυος φυσιολογικά χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία. Σκοπός των χειρουργικών επεμβάσεων είναι αρχικά η διάγνωση και στη συνέχεια η αποκατάσταση της ανατομίας των έσω γεννητικών οργάνων, η αφαίρεση κύστεων, η λύση συμφύσεων και ακόμα η διάνοιξη των σαλπίγγων.

Σε περιπτώσεις προχωρημένης βλάβης σαλπίγγων (υδροσάλπιγγα) θα πρέπει η γυναίκα να προβεί σε λαπαροσκόπηση ώστε να γίνει αφαίρεση της ελαττωματικής σάλπιγγας. Όπως έχουν αποδείξει έγκυρες μελέτες, η ύπαρξη υδροσάλπιγγας μειώνει την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης ακόμα και αν το ζευγάρι επιλέξει την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ενδομητρίωση και λαπαροσκόπηση
Άλλη συχνή αιτία υπογονιμότητας είναι η ενδομητρίωση με ποσοστό περίπου στο 50% των υπογόνιμων γυναικών όπου η τελική διάγνωση γίνεται λαπαροσκοπικά. Πρόκειται για νόσο στην οποία ο ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσεται σε περιοχές και όργανα που είναι εκτός της μήτρας όπως το περιτόναιο, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες κλπ. Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδου, κύστεις ωοθηκών, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και υπογονιμότητα.
Ανωμαλίες του ενδομητρίου, πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις ενδομητρίου ,συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας είναι επίσης συχνά αιτία υπογονιμότητας και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε αποβολές. Η θεραπεία γίνεται με τη χειρουργική υστεροσκόπηση μέσω του τραχήλου της μήτρας χωρίς τομές.

Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι. Η θέση και το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορούν να επηρεάσουν τη δυνατότητα επίτευξης εγκυμοσύνης. Τα ινομυώματα είναι ένοχα επίσης για την πρόκληση αποβολών σε μερικές γυναίκες καθώς και για πρόωρους τοκετούς ανάλογα με τη θέση τους τον αριθμό και το μέγεθός τους. Η ενδεδειγμένη θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική λαπαροσκοπικά / υστεροσκοπικα.

Η θεραπεία επίσης για την αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με την πρόοδο της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν μία δυσάρεστη διάγνωση όπως αυτή του καρκίνου αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες και στο ενδεχόμενο να παραμείνουν χωρίς παιδιά ως αποτέλεσμα της ασθένειας ή της θεραπείας τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συντηρητική χειρουργική προσέγγιση είναι μία επιλογή εφόσον πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)