Κολποσκόπηση είναι η επισκόπηση του δέρματος και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος (τράχηλος της μήτρας, κόλπος και αιδοίο) μέσω ενός οργάνου που ονομάζεται κολποσκόπιο. Είναι μία ανώδυνη διαδικασία που διενεργείται από εξειδικευμένο γυναικολόγο.
Πότε πραγματοποιείται η κολποσκόπηση;
Ο ετήσιος προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τη γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου ή το HPV τεστ. Στην περίπτωση που προκύψουν παθολογικά ευρήματα όπως:
- ύποπτα κύτταρα στο τεστ Παπανικολάου
- θετικό το HPV τεστ
- ύποπτες αλλοιώσεις κατά την γυναικολογική εξέταση
ο γυναικολόγος θα συστήσει να γίνει κολποσκόπηση δεδομένου πως αποτελεί τη μοναδική μέθοδο που επιτρέπει τον έλεγχο του τραχηλικού επιθηλίου. Με την βοήθεια της κολποσκόπησης μπορεί να γίνει η λήψη βιοψιών από τις ύποπτες περιοχές.
Πως γίνεται η κολποσκόπηση;
Η γυναίκα κάθεται στη γυναικολογική καρέκλα σε θέση γυναικολογικής εξέτασης. Όπως και κατά την διενέργεια του τεστ Παπανικολάου, έτσι και στην κολποσκόπηση, εισέρχεται στον κόλπο της γυναίκας, ο κολποδιαστολέας και αφού εντοπιστεί ο τράχηλος της μήτρας, γίνεται η χρήση του κολποσκοπίου το οποίο βρίσκεται έξω από τον κόλπο και παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης και φωτισμού της περιοχής ή των περιοχών του επιθηλίου που θέλουμε να εξετάσουμε.
Στη συνέχεια, ο τράχηλος καθαρίζεται από την τραχηλική βλέννη, το αίμα και τις κολπικές εκκρίσεις με φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια χρησιμοποιείται διάλυμα οξικού οξέος που θα βοηθήσει στον εντοπισμό παθολογικών περιοχών του τραχήλου με τυχόν ανώμαλα κύτταρα του επιθηλίου, οι οποίες εμφανίζονται ως λευκάζουσες.
Τέλος γίνεται επάλειψη του τραχήλου με ιωδιούχο διάλυμα που χρωματίζει το φυσιολογικό επιθήλιο του τραχήλου σκούρο καφέ ως συνέπεια ύπαρξης γλυκογόνου στην περιοχή. Σε περίπτωση παθολογικού επιθηλίου, άρα και έλλειψης γλυκογόνου, η συγκεκριμένη περιοχή δεν χρωματίζεται.
Στα πλαίσια της εξέτασης μπορεί ο κολποσκόπος ιατρός να κρίνει απαραίτητο τη λήψη βιοψιών από τις ύποπτες περιοχές.
Πρέπει να κάνετε κάποια προετοιμασία πριν από την κολποσκόπηση;
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία της γυναίκας πριν την κολποσκόπηση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι ότι δεν πρέπει να έχει περίοδο ή να έχει συμπτώματα κάποιας φλεγμονής η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 2 ημέρες πριν.
Πόσο διαρκεί η κολποσκόπηση;
Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι 15 περίπου λεπτά.
Αποτελέσματα κολποσκόπησης
Τα αποτελέσματα της βιοψίας που λαμβάνεται κατά την κολποσκόπηση μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να αναφέρονται ως τραχηλική ενδο-επιθηλιακή νεοπλασία (CIN)
Οι τραχηλικές ενδο-επιθηλιακές νεοπλασίες (CIN) θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και τις κατατάσσουμε σε τρία στάδια ανάλογα με την βαρύτητα τους:
- CIN1 θεωρείται χαμηλού βαθμού βλάβη. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση ανά εξάμηνο με τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση. Άλλες μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η κρυοπηξία και η εξάχνωση με ακτίνες laser. Αυτού του βαθμού οι βλάβες μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους χωρίς θεραπεία.
- CIN2 θεωρείται υψηλού βαθμού βλάβη που σημαίνει πως έως και τα 2/3 των κυττάρων εμφανίζουν αλλοιώσεις.
- CIN3. θεωρείται υψηλού βαθμού βλάβη που σημαίνει πως όλα τα κύτταρα εμφανίζουν αλλοιώσεις.
H αντιμετώπιση των CIN2 και CIN3 είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση της βλάβης (κωνοειδή εκτομή) είτε με νυστέρι είτε με loop laser.
Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.
Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)