H υστεροσκόπηση είναι μία απλή και ανώδυνη μέθοδος με πολύ μεγάλη διαγνωστική ικανότητα.
Υπάρχουν δύο είδη υστεροσκοπήσεων: η διαγνωστική και επεμβατική

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι μία μέθοδος με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας (ενδομήτριο) χωρίς να χρειάζεται να γίνονται τομές.

Ο γυναικολόγος εισάγει μία πολύ μικρή κάμερα από τον κόλπο μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα και βλέπει με λεπτομέρεια το ενδομήτριο. Συνήθως δεν χρειάζεται αναισθησία και είναι πολύ καλά ανεκτή από την ασθενή.
Με την εξέταση αυτή ελέγχουμε τον ενδοτράχηλο για πολύποδες, συμφύσεις ή κακοήθεια και την κοιλότητα της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, ανωμαλιών, ινομυωμάτων,  πολυπόδων, υπερπλασίας και κακοήθειας.

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι απαραίτητη και σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.  Επίσης χρειάζεται και πριν από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χειρουργικές επεμβάσεις μέσα στην κοιλότητα της μήτρας όπως:
– πολύποδες ενδομητρίου
– λύση συμφύσεων
– διάφραγμα μήτρας
– ινομυώματα υποβλεννογόνια,
– βιοψία για έλεγχο κακοήθειας του ενδομητρίου,
– θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου σε αιμορραγίες της μήτρας πολύ συχνές στην κλιμακτήριο ή στην εμμηνόπαυση

Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται στο χώρο του χειρουργείου με ελαφριά αναισθησία (μέθη). Ο γυναικολόγος εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα της ασθενούς μόνο ένα πολύ λεπτό εργαλείο μαζί με την κάμερα. Βλέπει ακριβώς στη θέση του μορφώματος πολύποδα και ινομυώματα συμφύσεις και αφαιρεί από τον κόλπο Χωρίς καμία απολύτως τομή στην κοιλιά

Ποιες μέρες του κύκλου είναι κατάλληλες για να γίνει υστεροσκόπηση;
Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η υστεροσκόπηση γίνεται μετά το τέλος της περιόδου (δηλ. 4η έως 8η μέρα του κύκλου) ενώ στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα.

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία στο νοσοκομείο;
Συνήθως δεν χρειάζεται να παραμείνει η γυναίκα στο νοσοκομείο πέραν της μιας ώρας μετά την επέμβαση και επιστρέφει στην δραστηριότητα της χωρίς περιορισμό.

Η απόξεση μπορεί να αντικαταστήσει την υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση είναι μία πολύ εξειδικευμένη και μοναδική μέθοδος για την αφαίρεση πολυπόδων, ινομυωμάτων, λύση συμφύσεων και διαφράγματος καθώς και για εντοπισμένη βιοψία ή θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την απόξεση της μήτρας.
Η μεγάλη διαφορά της απόξεσης της μήτρας από την υστεροσκόπηση είναι ότι  η απόξεση είναι μία τυφλή μέθοδος (δεν υπάρχει δηλαδή οπτική εικόνα του εσωτερικού της μήτρας) και επιπλεόν στην απόξεση δεν χρησιμοποιείτε διαθερμία, άρα δεν μπορεί να κοπεί και να αφαιρεθεί κανένας ιστός.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)