Το Τεστ Παπανικολάου (Pap Test) είναι μία κυτταρολογική εξέταση, κατά την οποία πραγματοποιείται λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού. Από το 1928, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μάχης εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και έχει πάρει το όνομά του από τον Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου.

Τι ανιχνεύει το τεστ Παπανικολάου;
Είναι μια αποτελεσματική, ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο για την έγκαιρη ανίχνευση δυσπλασιών, προκαρκινικών καταστάσεων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Όταν συνδυάζεται με ένα τακτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και την κατάλληλη παρακολούθηση, μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 80 %.

Πως γίνεται το pap test;
Ο γυναικολόγος, παίρνει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου με μια σπάτουλα και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα και τη ζώνη μετάπλασης με ένα βουρτσάκι.
Στη συνέχεια, το δείγμα επιστρώνεται σε γυάλινα πλακίδια, όπου μονιμοποιείται με τη χρήση ειδικού σπρέι και αποστέλλεται στο εργαστήριο, όπου θα επεξεργαστεί και θα εξεταστεί από τον κυτταρολόγο για την παρουσία κυτταρολογικών αλλοιώσεων.

Από ποια ηλικία οι γυναίκες κάνουν test pap;
Με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, οι γυναίκες θα πρέπει να προγραμματίσουν και το τεστ Παπανικολάου.

Ποια μέρα του κύκλου γίνεται & με ποια συχνότητα;
Το Τεστ Παπανικολάου λαμβάνεται κατά προτίμηση από τη 10η έως την 20η ημέρα του κύκλου και καλό είναι να μην υπάρχουν σεξουαλικές επαφές 2-3 μέρες πριν ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ερεθισμού του κόλπου και επηρεαστεί το αποτέλεσμα. Επιπλέον δεν θα πρέπει να γίνουν ενδοκολπικές πλύσεις 1-2 ημέρες πριν την εξέταση.

Ο χρόνος επανάληψης που συστήνουν οι γυναικολόγοι στις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες είναι μία φορά τον χρόνο.

Μπορεί να χρειάζονται συχνότερα Τεστ Παπανικολάου;
Ενδέχεται να χρειάζονται συχνότερα Τεστ Παπανικολάου, (ανά εξάμηνο) για την παρακολούθηση μετά από ένα μη φυσιολογικό τεστ, ή μετά από θεραπεία για μη φυσιολογικό τεστ.
Η γυναίκα μπορεί επίσης να παραπεμφθεί για HPV – DNA Test, το οποίο χρησιμεύει ως συμπλήρωμα του Pap Test . Πρόσθετοι συμπληρωματικοί βιοδείκτες πιθανώς μπορούν να εφαρμοστούν ως πιο εξελιγμένη μέθοδος.
Αν η ανωμαλία απαιτεί περαιτέρω ενέργειες, η γυναίκα παραπέμπεται για λεπτομερή εξέταση του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου με κολποσκόπηση.

Η βιοψία του τραχήλου της μήτρας που καθοδηγείται από κολποσκόπηση θεωρείται επιβεβλημένη για την οριστική διάγνωση ανωμαλιών του τραχήλου της μήτρας, μετά από την κατάδειξη υψηλόβαθμων αλλοιώσεων στο Τεστ Παπανικολάου.

Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει τυχόν μολύνσεις στον κόλπο;
Ενώ το Pap Test μπορεί να ανιχνεύσει μολύνσεις και μικροβιακές διαταραχές στον κόλπο, τον ενδοτράχηλο και το ενδομήτριο, δεν είναι σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό. Έχει μικρή ευαισθησία στον εντοπισμό τέτοιων μολύνσεων, οπότε η απουσία διάκρισης τους σε ένα Pap Test δε σημαίνει απαραίτητα πως η γυναίκα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα φλεγμονής.
Είναι λάθος, λοιπόν, να ταυτίζεται το τεστ Παπανικολάου με την κολπική καλλιέργεια, αφού κατά την συγκεκριμένη εξέταση, γίνεται έλεγχος για παρουσία κυτταρικών αλλοιώσεων και όχι έλεγχος για την ανάπτυξη μικροβίων.

Το Τεστ Παπανικολάου μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης;
Η διενέργεια του δεν έχει συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου αποβολής του εμβρύου.

Πότε μία γυναίκα σταματά το ετήσιο test pap;
Στις δύο παρακάτω περιπτώσεις:
1. Εάν τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων Τεστ Παπανικολάου μιας γυναίκας είναι φυσιολογικά, μπορεί να σταματήσει σε ηλικία 65 ετών.
2. Μετά από μια ολική υστερεκτομή για καλοήθη νόσο .

Κλείστε το ραντεβού σας ή μιλήστε με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, Dr. Ζαμπά Κωνσταντίνο, MD. M.Sc στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)