Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι σήμερα η σύγχρονη μέθοδος εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση των περισσότερων γυναικολογικών παθήσεων.
Μαζί με την υστεροσκόπηση, αποτελούν την ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική.

Οι κύριες εφαρμογές της λαπαροσκόπησης στη Γυναικολογία είναι:

  • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση για πυελικό άλγος ή για διερεύνηση υπογονιμότητας.
  • Πλαστική σαλπίγγων, αφαίρεση ή απολίνωση σαλπίγγων.
  • Διάγνωση και θεραπεία έκτοπης κύησης.
  • Διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης.
  • Αφαίρεση κύστεων ωοθήκης.
  • Αφαίρεση ινομυωμάτων.
  • Λαπαροσκοπική ολική ή υφολική υστερεκτομή, με ή χωρίς τα εξαρτήματα.
  • Λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας ή του κολοβώματος στον ιεροκοκκυγικό σύνδεσμο, για προβλήματα πρόπτωσης.
  • Λαπαροσκοπικός λεμφαδενικός καθαρισμός πυέλου σε ογκολογικά γυναικολογικά περιστατικά ή σε καρκίνους γεννητικών οργάνων γενικά.

Όλη η επέμβαση πραγματοποιείται διά μέσου μικρών τομών (5 με 11 χιλιοστών), εφ’όσον η κοιλιακή χώρα έχει διογκωθεί πρώτα με αέριο CO2, για τη διευκόλυνση των χειρουργικών χειρισμών.

Η αυτοφωτιζόμενη τηλεσκοπική κάμερα με τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία περνούν μέσα στην κοιλιακή χώρα από τις μικρές τομές, και αποτελούν ουσιαστικά προέκταση των χεριών του χειρουργού, επιτρέποντάς του να τα χρησιμοποιεί έξω από το σώμα και να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Η όλη επέμβαση προβάλλεται σε οθόνες τηλεόρασης και καταγράφεται ψηφιακά.

Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης

Σε σύγκριση με την κλασική ανοικτή επέμβαση:

  • Οι μικρές τομές προκαλούν πολύ μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και καθιστούν λιγότερο αναγκαία την χρήση παυσίπονου.
  • Ελαχιστοποίηση της κατάκλισης κατά 4-5 φορές και ταχεία επαναφορά στην καθημερινή δραστηριότητα.
  • Η άμεση κινητοποίηση μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
  • Μεγάλη μείωση των ποσοστών μετεγχειρητικών συμφύσεων, που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε νέα επέμβαση για την αντιμετώπισή τους.
  • Η πιθανότητα σχηματισμού μετεγχειρητικής κήλης είναι ελάχιστη. Το αντίθετο συμβαίνει στην «ανοικτή» επέμβαση.
    • Εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.
    • Οικονομικά οφέλη: Αν και το κόστος της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι μεγαλύτερο, λόγω του σχετικά ακριβού αναλώσιμου εξοπλισμού, τελικά το συνολικό κόστος νοσηλείας-αποθεραπείας είναι παρόμοιο, ή και χαμηλότερο από αυτό της «ανοικτής» επέμβασης, λόγω της μικρής (συχνά ΜΙΑΣ ημέρας) παραμονής στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τις 4-5 ημέρες της «ανοικτής» μεθόδου.

Προετοιμασία για την Λαπαροσκόπηση

Πριν από τη λαπαροσκόπηση, πρέπει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος, ανάλυση ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και, ίσως, ακτινογραφία θώρακα. Μπορεί επίσης να χρειαστούν εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Αυτές οι εξετάσεις, πλην της αξονικής/μαγνητικής τομογραφίας, γίνονται συνήθως το ίδιο πρωί της εισαγωγής σας στο νοσοκομείο, 2-3 ώρες πριν την επέμβαση. Θα χρειαστεί να αποφύγετε να φάτε και να πιείτε κάτι για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τη λαπαροσκόπηση. Θα πρέπει επίσης να κανονίσετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Πόσο θα μείνετε στην κλινική
Συνήθως φεύγετε σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση
Από μισή ώρα έως 3 ώρες, ανάλογα την αιτία για την οποία γίνεται.

Τι αισθάνεσθε μετά από τη λαπαροσκόπηση;
Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να διαπιστώσετε κάποιον κοιλιακό πόνο ή κάποια ενόχληση σε έναν από τους ώμους σας. Αυτές οι ενοχλήσεις προκαλούνται από κάποια ποσότητα αερίου η οποία είναι παγιδευμένη μέσα στην κοιλιά σας και στις επόμενες ώρες θα απορροφηθεί και θα απομακρυνθεί από τον οργανισμό σας. Μερικά βήματα μόλις είστε σε θέση να περπατήσετε θα βοηθήσει ώστε ν’ απαλειφθεί αυτή η ενόχληση.

Αν έχετε υποβληθεί σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση, λαπαροσκόπηση για απολίνωση σαλπίγγων, ή λαπαροσκόπηση για διερεύνηση της βατότητας των σαλπίγγων σας τότε θα είστε σε θέση να πάτε σπίτι την ίδια μέρα μερικές ώρες αφού ανανήψετε από την γενική αναισθησία. Κάποια ήπια αναλγητικά θα σας δοθούνε για να τα χρησιμοποιήσετε αν χρειαστείτε 2 με 3 ημέρες μετά την επέμβαση.
Όσον αφορά ράμματα των μικρών τομών που έγιναν στην κοιλιά σας, αυτά συνήθως είναι απορροφήσιμα και συνήθως πέφτουν από μόνα τους.Όταν θα πάτε σπίτι θα μπορεί για μερικές μέρες να έχετε κάποιο ελαφρά αιματηρό έκκριμα από τον κόλπο που καμιά φορά μπορεί να κρατήσει μέχρι και 7 με 10 μέρες. Για να μειωθεί ο κίνδυνος φλεγμονής προτείνουμε να αποφύγετε την επαφή για όσο διάστημα αυτό διαρκεί.
Καλή υγιεινή είναι σημαντική για την σωστή ανάρρωσή σας γι’ αυτό συνιστάται καθημερινό μπάνιο ή ντους.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)