Ο εμμηνορυσιακός κύκλος ή «περίοδος»

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος είναι ο καταμήνιος κύκλος που έχουν οι γυναίκες που βρίσκονται στη γόνιμη φάση της ζωής τους. Διαρκεί απο 21- 35 ημέρες, με το μέσο όρο να θεωρείται στις 28 ημέρες. Ξεκινά από την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης, της αποκαλούμενης και «περιόδου» και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης έμμηνου ρύσης.

Η συνήθης ηλικία έναρξης του εμμηνορυσιακού κύκλου, η λεγόμενη εμμηναρχή, είναι τα 12 έτη για την Ελλάδα. Το τέλος της αναπαραγωγικής φάσης της γυναίκας καλείται εμμηνόπαυση και συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία 45- 55 ετών.

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που βασίζεται σε ορμονικές αλλαγές και επιφέρει αλλαγές στο σώμα και στη διάθεση της γυναίκας. Χωρίζεται σε 4 φάσεις:

α. Την φάση της εμμηνορυσίας, η οποία διαρκεί από 2- 6 ημέρες και κατά τη διάρκεια της οποίας η γυναίκα έχει αιμορραγία, λόγω της απόπτωσης του ενδομητρίου.
β. Την ωοθηλακική φάση, κατά την οποία, με τη βοήθεια των οιστρογόνων, ωριμάζει το ωάριο στις ωοθήκες , ενώ αποκαθίσταται και το ενδομήτριο που έιχε αποπέσει κατά την έμμηνο ρύση.
γ. Την φάση της ωορρηξίας, κατά την οποία το ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από τη θήκη του, το αποκαλούμενο ωοθηλάκιο και είναι έτοιμο προς γονιμοποίηση. Το ωάριο μπορεί να επιβιώσει για 24 ώρες και λιγότερο έξω από τη θήκη του.
δ. Την ωχρινική φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από απελευθέρωση προγεστερόνης. Σε αυτή τη φάση, το ενδομήτριο αυξάνει σε πάχος και προετοιμάζεται για τυχόν εμφύτευση, σε περίπτωση που το ωάριο έχει γονιμοποιηθεί. Αν δεν γονιμοποιηθεί, παλινδρομεί και προκαλή πτώση των επιπέδων των ορμονών, οπότε και προκαλείται εκ νέου η απόπτωση του ενδομητρίου και η έναρξη της έμμηνου ρύσης.