Γόνιμες μέρες: Πώς θα τις υπολογίσετε για να μείνετε έγκυος

Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος θα πρέπει τα σπερματοζωάρια του άνδρα να συναντηθούν με το ωάριο της γυναίκας τις ημέρες της ωορρηξίας, δηλαδή τις γόνιμες μέρες.
Στην ωορρηξία, το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη και αρχίζει να κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Εντός των επόμενων 24 ωρών, έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιηθεί.

Οι γόνιμες ημέρες μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τον κύκλο. Γνωρίζοντας λοιπόν τον δικό σας κύκλο μπορείτε να προβλέψετε τις ευνοϊκές ημέρες, όπως επίσης την ημερομηνία της επόμενης περιόδου.

Εάν ο κύκλος σας είναι σταθερός μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Δηλαδή σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα. Οι 3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία της γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης. Παρόλα αυτά, η σεξουαλική επαφή που λαμβάνει χώρα έως και πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία μπορεί να οδηγήσει σε γονιμοποίηση.

Ενδεικτικά, για τις γυναίκες με σταθερό κύκλο ισχύει το εξής πινακάκι:
Κύκλος 25 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 10-12η ημέρα
Κύκλος 26 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 11-13η ημέρα
Κύκλος 27 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 12-14η ημέρα
Κύκλος 28 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 13-15η ημέρα (μέσος όρος)
Κύκλος 29 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 14-16η ημέρα
Κύκλος 30 ημερών: η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 15-17η ημέρα
Κύκλος 31 ημερών:, η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 16-18η ημέρα

Τις περισσότερες φορές, είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης δεδομένου ότι ο κύκλος της δεν είναι σταθερός. Προκειμένου να μπορεί μια γυναίκα να γνωρίζει πότε θα γίνει η ωορρηξία της με ακρίβεια θα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της ο οποίος θα την υποβάλει σε κολπικό υπερηχογράφημα που προβλέπει την ωορρηξία μέχρι και 48 ώρες πριν συμβεί μετρώντας το μέγεθος του ωοθυλακίου και το πάχος του ενδομητρίου που αυξάνονται σταδιακά μέχρι και την ωορρηξία.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζαμπάς, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην παθολογία τραχήλου της μήτρας.
Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στην Αναγεννητική και Αναπαραγωγική Ιατρική και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική και αντιμετωπίζει περιστατικά πάνω στην αλλοίωση του τραχήλου της μήτρας, τα ινομυώματα, τα κονδυλώματα και την υπογονιμότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας με τον Γυναικολόγο καλώντας στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)