Παρακολούθηση εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση που θα βιώσουν οι περισσότερες γυναίκες χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι όμως ανάγκη να προστατεύσουμε την μέλλουσα μητέρα αλλά και το μωρό από τις λίγες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την εγκυμοσύνη και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την τακτική και λεπτομερή παρακολούθηση κύησης.

Υπάρχει, λοιπόν, μια κλασσική σειρά αιματολογικών , υπερηχογραφικών και κλινικών ελέγχων που πρέπει να κάνουμε προληπτικά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης στα πλαίσια της προγεννητικής φροντίδας.

Ο σκοπός της προγεννητικής φροντίδας είναι:
• Ο έλεγχος, η διάγνωση και η αντιμετώπιση προϋπαρχουσών παθήσεων της μητέρας. Αυτές περιλαμβάνουν τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τις λοιμώξεις από ερυθρά, ηπατίτιδα Β και HIV, κ.α.
• Η διάγνωση και η αντιμετώπιση μαιευτικών και άλλων επιπλοκών κατά την διάρκεια της κύησης.
• Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση εμβρυικών προβλημάτων, όπως δομικές ανωμαλίες, λοιμώξεις και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
• Ο προγραμματισμός για τον τοκετό και η μέριμνα για την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας μετά τον τοκετό.
• Η ενημέρωση των γονέων αναφορικά με την κύηση, τον τοκετό, την λοχεία και την φροντίδα του νεογνού.

Μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, ο γυναικολόγος σας θα σας παραπέμψει για μία εξέταση ανίχνευσης β-χοριακής γοναδοτροπίνης που είναι ορμόνη που παράγεται μόνο από τον πλακούντα, συνεπώς η ανίχνευση της στο αίμα ή στα ούρα μιας γυναίκας αποτελεί ευαίσθητη και έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης καθώς και στην ηλικία της κύησης, περίπου.

Η συχνότητα των επισκέψεων για την παρακολούθησης κύησης εξαρτάται πάντα από την πορεία της εγκυμοσύνης και γίνεται συνήθως κάθε 4 εβδομάδες περίπου έως τη συμπλήρωση των 32 εβδομάδων όπου πλέον γίνονται συχνότερα.

Αναλυτικότερα
5η-8η εβδομάδα κύησης
Ο μαιευτήρας γυναικολόγος καταγράφει ένα πλήρες ιστορικό της μέλλουσας μητέρας και συνεχίζει με διακολπικό υπερηχογράφημα για να εντοπιστούν το πλήθος των σάκων σε περίπτωση πολύδυμων κυήσεων, η θέση και τα χαρακτηριστικά του και πιθανότατα και ο καρδιακός παλμός του εμβρύου.

Τέλος θα ζητηθούν μία σειρά εξετάσεων όπως:
1) Γενική αίματος
2) Γενική ούρων
3) Ομάδα αίματος, Rhesus
4) Σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, SGOT, SGPT, γ-GT
5) VDRL
6) Αντι-Τοxo (IgG-IgM)
7) Αντι-CMV (IgG-IgM)
8) Αντι-Ερυθράς (IgG-IgM)
9) Αντι-HIVI-II, Αντι-HCV, HBsAg
10) Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης-Τεστ Δρεπάνωσης
11) ΤSH, FT3, FT4
12) Tεστ Pap
Ανάλογα με το ιστορικό σας και τα συνοδά προβλήματα υγείας μπορεί να σας ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις.

11η-14η εβδομάδα κύησης
1) Υπερηχογράφημα κύησης και μέτρηση αυχενικής διαφάνειας: Είναι ένα υπερηχογράφημα στο οποίο προσδιορίζονται σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες και μετριέται και η αυχενική διαφάνεια ( το πάχος του ιστού πάνω από τον αυχένα του εμβρύου). Η μέτρηση δείχνει την πιθανότητα για σύνδρομο Down καθώς και για άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
2) PAPP-A και β-hCG: Είναι εξέταση αίματος και σε συνδυασμό με την αυχενική διαφάνεια μας δείχνει τη συνδυασμένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο.
3) Στο διάστημα αυτό μπορεί η έγκυος να υποβληθεί σε βιοψία τροφοβλάστης (χοριακών λαχνών) (CVS), για τον έλεγχο του γενετικού υλικού του εμβρύου, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή ιστορικό γενετικά κληρονομούμενων παθήσεων (π.χ μεσογειακή αναιμία). Επίσης, γίνεται μέτρηση του μήκους του τραχήλου σε γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού.

16η εβδομάδα κύησης
1) Υπερηχογράφημα ανάπτυξης
2) Γενική αίματος, Γενική ούρων
3) Μετά τις 16 εβδομάδες μπορεί η έγκυος να υποβληθεί σε αμνιοπαρακέντηση, για τον έλεγχο του γενετικού υλικού του εμβρύου, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

20η-23η εβδομάδα κύησης
1) Υπερηχογράφημα β’ επιπέδου
Είναι ένας υπέρηχος που εξετάζει με κάθε λεπτομέρεια την ανατομία του εμβρύου. Ελέγχεται εκ νέου η στατιστική πιθανότητα για κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών.
2) Επανάληψη των εξετάσεων για Τοξόπλασμα & CMV αν δεν υπήρχαν αντισώματα μνήμης
3) Triplex καρδιάς της μητέρας, ΗΚΓ

26η-28η εβδομάδα κύησης
1) Καμπύλη σακχάρου με 75gr γλυκόζης. Προληπτική εξέταση για τυχόν εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης.
2) Γενική αίματος, Γενική ούρων
3) Υπερηχογράφημα ανάπτυξης

● Από 26η-40η εβδομάδα τακτική μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης και του Βάρους. Η προεκλαμψία αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης που εμφανίζεται αυτές τις εβδομάδες.

32 εβδομάδα κύησης
1) Γενική αίματος, Γενική ούρων
2) Υπερηχογράφημα Doppler: Είναι ένα υπερηχογράφημα Doppler αγγείων που μετράει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς ή αν υπάρχουν σημάδια πλακουντιακής ανεπάρκειας και ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης.

● Aπό 32η-40η εβδομάδα κύησης η έγκυος θα ελέγχεται ανά 2-3 εβδομάδες (υπερηχογράφημα, NST), ανάλογα με τα ευρήματα και τις τυχόν επιπλοκές.

36η-38η εβδομάδα κύησης
1) Καλλιέργεια από την πρωκτογεννητική χώρα για Στρεπτόκοκκο ομάδας Β
2) Καρδιοτοκογράφημα (NST): Είναι μια εξέταση που βλέπουμε τη δραστηριότητα της μήτρας, εάν κάνει συσπάσεις ή όχι, και την κινητικότητα του μωρού.
3) Γυναικολογική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασης και του μήκους του τραχήλου.

Με ένα θετικό τέστ εγκυμοσύνης, ξεκινά ένα υπέροχο ταξίδι, αυτό της μητρότητας! Δίπλα σας πρέπει να έχετε έμπειρη ομάδα να σας στηρίξει και να σας λύσει όλες σας τις απορίες με υπομονή και κατονόηση! Στόχος είναι η γυναίκα και κατ΄επέκταση το ζευγάρι να απολαύσει αυτό το ταξίδι φτάνοντας στον προορισμό όπου δεν είναι άλλος από έναν τοκετό όπως τον έχετε ονειρευτεί και ένα (ή περισσότερα) υγιές βρέφος στην αγκαλιά σας. Η τακτική και λεπτομερής παρακολούθηση της κύησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου.
Κλείστε το ραντεβού σας ή μιλήστε με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, Dr. Ζαμπά Κωνσταντίνο, MD. M.Sc στο 697 291 0362 (Ιατρείο Παλλήνης ή Αμπελόκηπων)